Відновлення зруйнованих будинків на Стрийській: чому справою цікавиться поліція?

Найбільша трагедія з  найбільшою кількістю жертв у Львові від початку повномасштабного вторгнення - це звісно влучання ракети 6 липня 2023 року у будинки на вулиці Стрийській. Нещодавно, до річниці трагедії мерія Львова хвалилася тим, як відновлює і що вже встигла зробити у цих будинках. Та, поки вони звітували, Національна поліція розпочала кримінальне провадження, перевіряючи, чи чиновники не розікрали трохи коштів та майна, які використовувалися для відбудови цих будинків. Якось навіть не дуже приємно про це писати: є імовірність, що  хтось поклав собі до кишені гроші, за які мали відновити будинок, в якому загинули люди від руки московитів та де б мали проживати ті, яким вдалося врятуватися. Здається, поки що, це верх цинізму по-галицьки.

Поліція розслідує привласнення бюджетних коштів

Головне управління Національної поліції у Львівській області розпочали кримінальне провадження, щодо розтрати коштів, які були виділені на відновлення, ремонт та реконструкцію будинків, які були зруйновані під час ракетної атаки росіянами 6 липня 2023 року. У вільному, доступі в судовому реєстрі можна знайти ухвалу зареєстровану в кінці червня 2024 року.  У цій ухвалі йдеться, що до слідчого судді Галицького районного суду міста Львова звернувся капітан поліції з клопотанням надати доступ до певних речей і документів, зокрема договорів підряду.

В опублікованій ухвалі звісно, не вказано, хто є замовником, хто виконавцем, і за якою адресою розташовані об’єкти, відновлення яких зацікавило слідчих. Але там є інформація, яка дозволяє нам це з’ясувати. Ось, наприклад назва об'єкта з судової ухвали: “Проведення невідкладних аварійно-відновлювальних робіт із виведення із аварійного стану окремих конструкцій елементів житлового будинку постраждалого внаслідок ракетного удару зі сторони країни-агресора російської федерації 06 липня 2023 року”. Якщо пошукати цю назву на порталі Прозорро, то можна знайти закупівлю робіт з відновлення будинку на вулиці Стрийській, 68. Замовник — Галицька районна адміністрація Львівської міської ради, виконавець — Львівське комунальне підприємство “Рембуд”. Сума угоди — 6 мільйонів 373 тисячі, договір підписаний 4 січня 2024 року.

Ми також отримали у своє розпорядження повний текст судової ухвали і можемо стверджувати: слідчі відділу розслідування особливо тяжких злочинів хочуть мати доступ до оригіналів документів щодо взаємовідносин та розрахунків, які відбувались між Галицькою, Франківською районними адміністраціями та ЛКП “Рембуд”. І стосуються вони відновлення чотирьох поруйнованих російською ракетою будинків на вулиці Стрийській: номер 62, 64, 66 та 68. 

У тій же ж ухвалі, вказано, чому поліція зацікавилась цим великим відновленням: “В ході досудового розслідування проаналізовано інформацію про використання бюджетних коштів на відновлення будівель та споруд… та встановлено можливе привласнення бюджетних коштів в ході виконання вказаних робіт. В ході досудового розслідування встановлено, що до скоєння даного кримінального правопорушення можуть бути причетні службові особи зловживаючи службовим становищем, всупереч інтересам служби, з метою привласнення коштів та незаконного збагачення увійшла в злочинну змову з посадовими особами ЛКП шляхом внесення недостовірних відомостей в акти приймання виконаних робіт під час виконання договорів”

Звісно, що зараз триває кримінальне провадження. тому все що відбувається є таємницею слідства і офіційно коментувати самого процесу та деталей ніхто не буде. Але давайте все за порядком.

Історія будинків на Стрийській

На вулиці Стрийській з 50 по 76 номер — це комплекс будинків, які є історичною пам'яткою. Ці 16 будівель зведені за проєктом Міхала Риби, ще у 1930 році у стилі функціоналізму. Призначалися ці оселі переважно для викладачів Львівської політехніки. Але для московитів, ця  інформація в Вікіпедії була очевидно не доказом, тому  що 6 липня 2023 року у ці житлові  будинки потрапила ракета. Саме по мирних мешканцях,  вороги запустили  свої “Калібри”.

 Це найбільша  трагедія у Львові від початку повномасштабного вторгнення. Тоді загинуло 10 людей, 42 людини зазнали серйозних травм, а 4 будинки були вщент. Ще на руїнах, міський голова Львова Андрій Садовий обіцяв, що все зроблять оперативно: “Ми чекаємо аби рятівники закінчили роботи, і відразу приступаємо до відновлювальних робіт, бо і перекриття, і дахи треба буде робити швидко та якісно”

Тоді у Ратуші планували до листопада 2023 накрити будинок, аби за зиму відновити його зсередини. Але, певне не всі карти стали або зорі не зійшлися, бо роботи з відновлення та ремонту тривають досі, хоча пройшов вже рік від дня трагедії. Затримку у здачі будинку, пояснюють браком майстрів та будівельників, мовляв, більшість з них зараз захищають нас в лавах ЗСУ.

У роковини трагедії, в Ратуші наголосили, що коштом міста вже відбудували ці будинки заново: перемурували поверхи, відновили дахи, замінили вікна, відновили комунікації. Залишається завершити ремонт деяких сходових кліток, відремонтувати фасади та встановити двері. На сесії міської ради виділила 39 мільйонів на компенсацію ремонту квартир. Власники отримають від 200 тис. до 1 млн 900 тис. грн залежно від руйнувань та площі квартири.

Швидка реконструкція без тендерів

Насправді дії міської влади виглядають логічними: потрібно швидко відновити житло  для тих хто вцілів.А як зробити це зекономивши на часі ? Правильно, спростивши всю процедуру, якої дотримують і яка краде, найбільше часового ресурсу - тендери. Їх просто не оголошуватимуть. 

17 липня 2023 року відбувається засідання виконавчий комітет Львівської міської ради  на якому приймають  рішення  про визначення Департаменту житлового господарства та районних адміністрацій замовниками робіт з з ліквідації наслідків ракетного удару, аварійно-відновлювальних та невідкладних робіт у будинках.  Розділили відповідальність між 6 райадміністраціями аби пришвидшити процес - зараховується. І цим же ж рішенням узгоджують, що адміністрації напряму укладають договори не з будівельними фірмами, які переможуть на тендерах, а, хто б міг подумати, Львівським комунальним підприємством “Рембуд“. І робить це зокрема Галицька та Франківська райадміністрації, яких і згадують поліціянти в клопотанні до судді.

З поміж десятків договорів про підряди, які  підписувалися аби швидко відновити ці будинки, правоохоронців   зацікавили 10 конкретних. Більшість закупівель можна знайти у відкритих джерелах, зокрема на сайті Prozorro. До речі зауваження до двох з вказаних закупівель були і в державної аудиторської служби, а саме до підряду №174 від 04.09.2023 року на роботи у будинку №68 на  вул. Стрийській  та  до підряду №117 від 18.10.2023 року  на проведення таких же ж робіт в будинку №64.

На Стрийській 68 усі вказані роботи мали виконати за 6 мільйонів 373 тисячі, а в будинку №64 на суму 10 мільйонів 770 тисяч, але зацікавили держаудит не тільки суми, а й процедура відбору виконавця робіт. Аудитори \звернулися із запитом до Франківської та Галицької адміністрацій.  Замовники пояснили, що діяли на підставі рішення виконавчого комітету Львівської міської ради. А розміри грошових призначень теж не вони встановлювали, а це визначав виконавчий комітет 8 серпня 2023 року.

Як виглядають будинки через рік після удару

Вигляд будинків на Стрийській станом на 17 липня 2024 року
Вигляд будинків на Стрийській станом на 17 липня 2024 року
Вигляд будинків на Стрийській станом на 17 липня 2024 року
Вигляд будинків на Стрийській станом на 17 липня 2024 року
Вигляд будинків на Стрийській станом на 17 липня 2024 року
Вигляд будинків на Стрийській станом на 17 липня 2024 року

Зараз жодна з квартир, які зазнали ушкоджень, не заселена і там далеко до того моменту, аби заселятися. Поруч  із майстрами, які доробляють ремонти у квартирах, на даху та сходових клітках, у деяких квартирах працюють самі мешканці.

Пані Люба мешкає на першому поверсі 66-го будинку. Вона не захотіла називати свого прізвища, але розповіла свою історію. Їй вдалося з чоловіком вижити, на відміну від сусідів за стіною. Квартира пані Люби вся у грибку від того, що стіни заливало дощем та снігом. Вони  з чоловіком пенсіонери, і у свої 70 змушені самотужки зривати штукатурку, адже досі не змогли знайти майстрів, які б допомогли з ремонтом. Вільних нема: одні при роботі, інші воюють. А чекати пані Люба не може, каже що за пів року ціни знову зростуть і вони не зроблять цього ремонту. Щодо  якості відбудови жінка говорить неохоче, лише натякає, що не все добре з дахом. Більш говіркі мешканці 62-го будинку. Пан Юрій, мешканець останнього поверху, дуже невдоволений роботою майстрів: “Там небо видно між стіною та дахом, мені затікає у квартиру по стіні. Я це вже говорив Садовому на річницю, обіцяли зробити, але поки що нічого!”

Можливо зволікання у ремонті даху через відсутність матеріалів, чи коштів, чи майстрів, причин може бути багато. А можливо — це якраз наслідок розкрадання коштів службовими особами. Я дуже сподіваюсь, що поліція це з’ясує. Наразі слідство вбачає у цій справі порушення за частиною четвертою статті 191 Кримінального кодексу України. Це “привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану”. За такий злочин передбачене позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.