• Головна
  • Новини Львова
  • Львівська письменниця Наталія Гурницька звинувачує телеканал СТБ у незаконній екранізації її книг

Львівська письменниця Наталія Гурницька звинувачує телеканал СТБ у незаконній екранізації її книг

Авторка "Мелодії кави" Наталія Гурницька дізналася про зйомки серіалу за своїми творами від знайомих

Львівська письменниця Наталія Гурницька, авторка книг “Мелодія кави в тональності кардамону” та “Мелодія кави в тональності сподівання” розповіла, що телеканал СТБ, без укладання з нею угод, вирішив знімати продовження серіалу за її творами. Про це жінка дізналася від знайомих, написала Наталія Гурницька на своїй сторінці у Facebook.

“Сиджу я собі спокійно о третій годині жаркої липневої ночі 2024 року за компом, працюю над рукописом третьої частини “Мелодії кави”, попиваю холодну каву, аж тут раптом повідомлення у телеграм: “Вав! Вітаю з тим, що в Мукачево у серпні починаються зйомки продовження серіалу “Кава з кардамоном”!”, — написала Наталія Гурницька.

З повідомлення знайомої письменниця дізналася, що в Мукачево вже розпочалися кастинги для зйомок серіалу. “Мало кому з авторів, чиї книги екранізують “щастить” ось так за декілька тижнів до початку зйомок отримувати інформацію про початок екранізації власної книги в Мукачево не від тих, хто має намір екранізувати книгу, а від друзів у фб. А якщо врахувати, що жодних авторських угод на продовження екранізації я не підписувала, то мій подив цілком зрозумілий…”, — зазначає авторка.

Наталія Гурницька розповіла, що з представником компанії, яка знімала перший сезон серіалу “Кава з кардамоном”, вона бачилася декілька разів впродовж року, знала про наміри в майбутньому знімати продовження серіалу, проте про жодні приготування її не повідомляли. Навіть навпаки, переконували, що це фінансово невигідно.

“Колись мені обіцяли, що візьмуть в сценарну групу сезону “Кави з кардамоном - 2”, що підписуватимемо угоду на інші книги трилогії “Мелодія кави”, бо лише я можу підказати, як розвиваються події в третій книзі, яка наразі пишеться… Мене таки не взяли в сценарну групу”, — зазначає письменниця.

Письменниця очікує на реакцію телеканалу СТБ та улагодження ситуації з продовження серіалу за її книгами.

“Вірю, що такий шанований, потужний і якісний телевізійний канал, як СТБ, таки не дозволяє екранізацію книг без попереднього підписання авторської угоди з правовласником та не демонструє фільми, які зняті з порушенням прав інтелектуальної власності. Перший сезон “Кави з кардамоном” був чудовим і відбувався з дотриманням принципів авторського права та відповідав усім стандартам якості. До першого сезону “Кави з кардамоном” в мене нема жодних запитань. Думаю, що спільними зусиллями з СТБ ця теперішня ситуація теж врешті прекрасно проясниться. Вірю також в те, що ми живемо в правовій європейській державі. Зрештою, є механізм та алгоритм дій, які допомагають з’ясувати правду та, у разі наявності порушень авторських прав, притягнути до відповідальності винних осіб”, — резюмує Наталія Гурницька.

Серіал “Кава з кардамоном” 

Серіал “Кава з кардамоном” — 10-серійна історична драма, події якої розгортаються у Львові XIX століття. Сценарій є адаптацією роману-бестселлера української письменниці Наталії Гурницької “Мелодія кави у тональності кардамону”. Режисеркою виступила Ірина Громозда.Головну роль зіграла акторка Олена Лавренюк, а її партнером став польський актор Павел Дельонг.

Зйомки тизеру, який вийшов ще в листопаді 2019 року, проходили у Львові та його околицях: Брюховицький ліс, палац Потоцьких, готель “Жорж”, Музей етнографії та художнього промислу та Домініканський костел. Більшість сцен відзняті у Львові та Львівській області. Деякі сцени знімалися в національному дендрологічному парку "Софіївка" в Умані. Прем'єра серіалу відбулась в етері телеканалу СТБ 20 грудня 2021 року