• Головна
  • Новини Львова
  • Львівський забудовник сплатить понад 300 тис. грн міській раді за зайняту земельну ділянку

Львівський забудовник сплатить понад 300 тис. грн міській раді за зайняту земельну ділянку

ТзОВ “Компанія Ріел Естейт груп” утримувало будівлі на земельній ділянці і не платило оренду

Господарський суд Львівської області розглянув справу, за позовом Львівської міської ради про стягнення коштів за користування земельною ділянкою з ТзОВ “Компанія Ріел Естейт груп”. Підприємство використовує комунальну земельну ділянку на вул. Кульпарківській і не платить за оренду міській раді, йдеться у рішення, яке оприлюднили 15 липня в Єдиному державному реєстрі.

Деталі рішення

У рішенні також зазначається, що ПП “Сервіс-Аутдор” і ТзОВ “Компанія Ріел Естейт груп” ще у травні 2020 року уклали між собою договір купівлі-продажу будівель на вул. Кульпарківській, 93а і фактичним власником будівель на комунальній земельній ділянці стала “Компанія Ріел Естейт груп”. До слова, згідно з кадастровим номером земельної ділянки, на ній розташований супермаркет “Сільпо”, який займає 2312 м кв, і одна нежитлова будівля загальною площею 407 м кв.

У грудні 2021 року між приватним підприємством ‘“Сервіс-Аутдор” і Львівської міською радою закінчився договір про оренду земельної ділянки, загальною площею 0,1537 га, на вул. Кульпарківська, 93а. У травні 2023 року управління контролю за використанням земель департаменту містобудування Львівської міської ради виявило, що земельна ділянка фактично перебуває у користуванні ТзОВ “Компанія Ріел Естейт груп” без укладання договору про оренду.

Позивач зазначає, що підприємство не є ані власником, ані постійним землекористувачем земельної ділянки, а тому не є суб`єктом плати за землю у формі земельного податку. При цьому єдина можлива форма здійснення плати за землю для нього, як фактичного землекористувача, є орендна плата”, — йдеться у рішенні.

“Сільпо” на вул. Кульпарківська, 93а

Позивач вказує, що з дня набуття права власності на об`єкт нерухомого майна власник цього майна стає фактичним користувачем земельної ділянки, на якій розташований цей об`єкт, а тому саме із цієї дати у власника об`єкта нерухомого майна виникає обов`язок сплати за користування земельною ділянкою, на якій таке майно розташоване. При цьому до моменту оформлення власником об`єкта нерухомого майна права на земельну ділянку, на якій розташований цей об`єкт, такі кошти є безпідставно збереженими” — йдеться у рішенні.

Відтак суд розглянув матеріали справи і задовольнив позов міської ради. Суд зобовʼязав стягнути з ТзОВ “Компанія Ріел Естейт груп” 323 тис. грн за користування землею з 30 грудня 2021 р. по 01 лютого 2024 р і близько 5 тис. грн судового збору. Рішення може бути оскаржене.

До слова, в лютому 2024 року Львівська міська рада подала на ТзОВ “Компанія Ріел Естейт груп” ще один позов. Міська рада вимагає знести торговий центр на вул. Пасічній, 164, який компанія самочинно збудувала на комунальній земельній ділянці. У цьому торговому центрі також працює супермаркет “Сільпо”.