Львівські хірурги видалили рідкісну пухлину на шиї 54-річного чоловіка

Пухлина хемодектома щільно прилягала до сонної артерії

У Львові лікарі провели складну операцію з видалення рідкісної пухлини на шиї пацієнта. Пухлина зустрічається лише у 1-2 людей зі 100 тисяч, повідомила пресслужба Першого ТМО Львова 17 липня.

У пацієнта була підозра на збільшення лімфовузла

54-річний Ігор, який працює сантехніком у Лікарні Святого Пантелеймона, помітив припухлість на шиї і звернувся до лікарів. Спочатку медики припустили, що це збільшений лімфовузол і призначили курс антибіотиків. Однак, коли лікування не дало результатів, провели детальне обстеження та виявили новоутвір — хемодектому.

Пухлина дуже рідкісна і небезпечна. Вона розташовувалася близько до сонної артерії, що загрожувало життю чоловіка. Крім того, пухлина могла стати злоякісною і дати метастази. “Хемодектома пацієнта дуже щільно прилягала до судин і була ймовірність пошкодження сонної артерії. Могла виникнути масивна кровотеча. У випадку пошкодження, аби відновити кровопостачання до головного мозку, могло знадобитися протезування артерій”, — розповів завідувач відділення судинної хірургії Лікарні Святого Пантелеймона Андрій Мелень.

Через складність розташування операцію проводили спільно щелепно-лицьові та судинні хірурги. Лікарям вдалося успішно видалити новоутвір без пошкодження важливих кровоносних судин. Вже наступного дня після операції Ігоря виписали з лікарні.