• Головна
  • Новини Львова
  • У Львові планують створити сад для реабілітації військових та постраждалих від війни

У Львові планують створити сад для реабілітації військових та постраждалих від війни

Сад хочуть облаштувати за чеським зразком

У Львові хочуть облаштувати сад для реабілітації військових, їх рідних та дітей, які постраждали від війни. Його хочуть створити за зразком саду у чеському мусті Брно. Про це 15 липня повідомили у Львівській міській раді.

Відкритий сад в центрі міста Брно, яке є побратимом Львова, – це великий простір з різними екологічними та освітніми активностями для дітей та дорослих. Там можна орендувати грядки для вирощування овочів чи простір для подій. Також у саду є енергоефективна будівля з зеленим дахом, яку винаймають під офіси чи для проведення конференцій. Такий простір поєднує освітню, культурну та практичну складові. Сад у місті Брно відвідав міський голова Львова місяць тому, під час відрядження, йдеться у повідомленні міськради.

“Такий відкритий сад міг би стати частиною екосистеми НЕЗЛАМНІ та місцем для реабілітації дорослих та дітей, які постраждали від війни. Нині у Львові розглядають можливість облаштування такого саду у просторі Розсадник, що у парку “Залізна Вода””, — йдеться у повідомленні.

Сад у місті Брно. Фото Львівської міської ради

За словами керівниці управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради Галини Микітчак, нині напрацьовують ідеї, щодо того, яким може бути відкритий сад у Львові.  

“Зараз для нас важливо розвивати реабілітацію, яка є не лише фізичною, а й ментальною. Важливість природної терапевтичної реабілітації важко переоцінити. Тож створення відкритого саду з різними активностями для сімей допоможе пришвидшити адаптацію та відновлення наших захисників та захисниць.

Сад у місті Брно. Фото Львівської міської ради

Також йдеться про відновлення історичних теплиць, які започатковували на цій території учні Рьорінга. Це унікальне місце, довкола якого є багато закладів, які в майбутньому можуть стати стейкхолдерами проєкту. Там поруч має бути відкрита у  цьому році музична школа, ведеться реконструкція медичного закладу паліативної медицини, школа для дітей з вадами зору, дитячий еколого-натуралістичний центр, музеї Франка та Грушевського, академія мистецтв, католицький університет, тобто це місце, в якому можна було б також проводити в іншому форматі навчальні й культурні події, розвивати активно садівництво та городництво в межах міського простору. Це новий для Львова формат адаптації озеленених територій для різних потреб соціуму, одна з основних сьогодні – це реабілітація військовослужбовців та їхніх рідних, щоб вони могли спільно в цьому просторі проводити час”, – розповіла Галина Микітчак.

Проєкт відкритого саду стане продовженням співпраці з містом Брно. У червні 2024 року чеське місто Брно стало 29 містом-побратимом Львова.

Нагадаємо, 4 липня депутати Львівської міської ради на сесії прийняли рішення про виділення 2 га Львівському медуніверситету для будівництва Національного реабілітаційного центру. Зводитимуть його на території обласного госпіталю у Винниках.