За торгівлю алкоголем суд виселяє кафе “Амерікано” з приміщення у центрі Львова

Комісія облради тричі виявляла порушення умов договору оренди

Господарський суд у Львівській області вирішив достроково розірвати угоду про оренду приміщень на вулиці Нижанківського, 4 між ТзОВ “Сезанн” та Управлінням майном Львівської обласної ради. Ці приміщення перебувають на балансі Львівського фахового коледжу культури і мистецтв, який є комунальним закладом Львівської облради. Упродовж тривалого часу там працює кафе “Амерікано”. Рішення суду було оприлюднене у Єдиному державному реєстрі.

Договір між позивачем і відповідачем був підписаний у січні 2016 року. За його умовами, ТзОВ “Сезанн” отримав в оренду 180 кв. м нежитлових приміщень для розміщення кафе, яке не здійснює продажу товарів підакцизної групи. Відповідно, ставка орендної плати була визначена у розмірі 8% від вартості орендованих приміщень.

Комісія тричі виявляла продаж алкоголю в кафе

У червні 2023 року Держаудитслужба під час перевірки фінансової діяльності коледжу виявила, що у кафе продають алкоголь.  Згодом, у листопаді 2023 року, комісія Управління майном Львівської облради зафіксувала, що в орендованих приміщеннях розташована барна стійка з алкогольними напоями, а в меню закладу теж зазначений алкоголь. Після цього комісія провела ще дві перевірки, у грудні 2023 та лютому 2024 року, із такими ж висновками.

Оскільки орендна ставка для кафе, які торгують підакцизними товарами, становить 15% від вартості приміщення, Управління майном облради звернулось до суду із вимогами:

  • Достроково припинити договір оренди
  • Виселити ТзОВ “Сезанн” з орендованих приміщень.
  • Стягнути з відповідача 155 753 грн донарахованої орендної плати за період з червня 2023 по січень 2024 року

Відповідач стверджував, що пляшки з алкоголем — це антураж

Представник ТзОВ “Сезанн” категорично заперечив проти позову, стверджуючи, що позивач не надав достатніх доказів нецільового використання орендованого приміщення. Він стверджував, що не володіє ліцензією на продаж алкогольних товарів, а надані позивачем фото алкогольних товарів, не підтверджують факт продажу, а є частиною оформлення інтер’єру закладу. Він також заперечив вимогу сплатити донараховану орендну плату, оскільки за законом її розмір може бути змінений тільки за погодженням сторін.

Вивчивши аргументи сторін, суд дійшов висновку, що правових підстав стягувати з відповідача донараховану орендну плату нема. Разом з тим суд вирішив, що відповідач порушував умови договору щодо використання приміщення та не усунув порушення на неодноразові прохання позивача. Відтак суд вирішив розірвати договір оренди та виселити ТзОВ “Сезанн” із приміщень на вул. Нижанківського.

За даними системи youcontrol, ТзОВ “Сезанн” зареєстроване 12 років тому у Львові. Основний КВЕД — діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування. Власником підприємства є львів’янка Бакай Тетяна Анатоліївна.