• Головна
  • Новини Львова
  • Львівський суд зобовʼязав “Онур” повернути 283 млн грн авансу за будівництво мосту у Запоріжжі

Львівський суд зобовʼязав “Онур” повернути 283 млн грн авансу за будівництво мосту у Запоріжжі

Служба відновлення та розвитку інфраструктури ще у 2020 уклала договір з турецькою компанією ”Онур”

Господарський суд Львівської області задовольнив позов Державної служби відновлення та розвитку інфраструктури у Запорізькій області про повернення понад 283 млн грн авансу турецькою будівельною компанією “Онур”, дочірнє підприємство якої зареєстроване на Львівщині. Підприємство порушило умови договору про будівництво автомагістралі через Дніпро в Запоріжжі, йдеться у рішенні, яке оприлюднили 8 липня в Єдиному державному реєстрі.

Деталі справи

В березні 2020 року між державною службою і турецькою компанією був укладений договір про будівництво автотранспортної магістралі через річку Дніпро в Запоріжжі. Служба відновлення та розвитку інфраструктури виділила 410 млн грн авансу. “Онур” повинен був до вересня 2022 року відпрацювати отриманий аванс та підтвердити використання коштів актами приймання виконаних будівельних робіт або повернути невикористаний аванс на рахунок замовника. Турецька компанія за ці гроші закупила металоконструкції, проте не встигла їх встановити до дня перевірки робіт.

Враховуючи зазначене, зважаючи на норми чинного законодавства та умови договору, Позивач не має права, в погашення авансу, зараховувати вартість незмонтованих матеріалів у сумі понад 286 млн грн, по яких відсутні акти приймання виконаних будівельних робіт. На даний час частина невідпрацьованого авансу, яка підлягає поверненню на підставі договору, становить — 283 млн 269 тис.” — йдеться у рішенні суду.

Від початку повномасштабного вторгнення і до жовтня 2023 року “Онур” 11 разів звертався до Управління Державної казначейської служби України про відтермінування, у зв`язку з непередбачуваними обставинами, погашення наданих авансів. Однак суд відхилив аргументи будівельного підприємства і зазначив, що умови договору не були змінені, значить компанія повинна повернути не використаний аванс.

Враховуючи відсутність допустимих доказів стосовно відпрацювання Генпідрядником усієї суми авансу та факт виникнення, згідно з умовами договору і податкової угоди, обов`язку з повернення невідпрацьованої суми авансу, позовна вимога про стягнення з відповідача невідпрацьованого авансу в сумі 283 млн 269 тис. грн повністю обґрунтована, що зумовлює наявність підстав для її задоволення” — йдеться у вироку.

Господарський суд зобовʼязав “Онур” повернути понад 283 млн грн Службі відновлення та розвитку інфраструктури у Запорізькій області. Також підприємство повинно покрити понад 900 тис. судового збору. Рішення може бути оскаржене.

До слова, вантовий міст через Дніпро урочисто відкрили в січні 2022 року. Він з’єднав острів Хортицю з лівобережною частиною Запоріжжя. Міст особисто відкрив Президент України Володимир Зеленський.