Суд стягнув майже 3 млн грн з львівського постачальника газу за завищення цін

Газопостачальник підняв ціну з 2790 грн до 9628 грн за тисячу кубометрів

Господарський суд Львівської області стягнув майже 3 мільйони гривень з львівського постачальника газу ТОВ "Кастум" на користь Виноградівської міської ради Закарпатської області. Про це йдеться у рішенні Господарського суду, опублікованому в Єдиному державному реєстрі.

Під час дії договору було укладено 13 додаткових угод

Справа розпочалася з позову Берегівської окружної прокуратури, яка виступила в інтересах держави. Прокуратура вимагала визнати недійсними додаткові угоди до договору про постачання природного газу та стягнути з ТОВ "Кастум" 2,87 мільйона гривень. Суть справи полягала в тому, що у травні 2020 року Комунальне підприємство "Центр з обслуговування закладів освіти" Виноградівської міської ради провело тендер на закупівлю природного газу. Переможцем стала компанія "Кастум", з якою було укладено договір на суму 4,81 мільйона гривень. Початкова ціна газу становила 2790 гривень за 1000 кубометрів.

Однак, за період з вересня 2020 по січень 2021 року було укладено 13 додаткових угод, які значно змінили умови договору. В результаті ціна газу зросла до 9628,27 гривень за 1000 кубометрів, що становить збільшення на 246%. Прокуратура вважала, що ці зміни порушують Закон України "Про публічні закупівлі".

Протягом судового процесу ТОВ "Кастум" не надало заперечень чи пояснень. Компанія не забезпечила присутності своїх представників на судових засіданнях, попри численні спроби суду повідомити її про хід справи. Виноградівська міська рада та Комунальна установа "Центр з обслуговування закладів освіти" повністю підтримали позов прокуратури.

Суд погодився з аргументами прокуратури та визнав усі 13 додаткових угод недійсними. Крім того, суд постановив стягнути з ТОВ "Кастум" на користь Виноградівської міської ради 2 млн 870 тис. грн. Додатково, компанію зобов'язали сплатити 62 тис. грн судового збору.