Справа Богдани Москви: деталі розслідування

За даними слідства адвокатка вимагала гроші відразу у чотирьох осіб

Львівська адвокатка Богдана Москва, яку 5 липня затримали через підозру в організації схеми ухилення від мобілізації, вимагала гроші за допомогу відразу чотирьом людям. Про це LVIV.MEDIA стало відомо з ухвали про обрання запобіжного заходу для Богдани Москви, оприлюдненої в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Богдана Москва вимагала гроші за вплив на медиків і ТЦК

Як встановило слідство, після ухвалення закону про мобілізацію від 11 квітня 2024 року, четверо осіб почали шукати можливість уточнити свої дані у ТЦК. Двоє із них також хотіли отримати відстрочку від мобілізації: в одному випадку через хворобу, в іншому — через навчання. Відтак 25 червня один із чоловіків зустрівся із Богданою Москвою та обговорив з нею поновлення групи інвалідності, яку він мав в дитинстві через хворобу. Також він запитав, чи має адвокатка можливість вирішити питання з уточненням облікових даних для трьох його знайомих.

Під час цієї розмови, за даними слідства, Богдана Москва сказала, що може вирішити ці питання у разі, якщо отримає від них визначену нею суму грошей. При цьому повідомила, що якщо чоловіки не заплатять, то їх негайно і примусово доставлять в найближчий ТЦК. Тож співрозмовник адвокатки був змушений погодитись на такі умови.

Надалі Богдана Москва мала зі своїм клієнтом ще три зустрічі у різних місцях, під час яких визначила вартість своїх “послуг”:

  • Від 8 до 10 тисяч доларів США за вплив на службовців Львівського обласного центру МСЕК та одного із РТЦК та СП у Львові щодо надання групи інвалідності, уточнення облікових даних та надання відстрочки у зв’язку із хворобою;
  • 2000 доларів США за вплив на службовців того ж РТЦК та СП щодо уточнення облікових даних та надання відстрочки від мобілізації у зв`язку із навчанням;
  • По 1500 доларів США за вплив на службовців одно із РТЦК та СП у Львові та ще одного — в області щодо уточнення облікових даних.

При цьому усі четверо “клієнтів” Богдани Москви могли не приходити в ТЦК та не проходити медичний огляд на ВЛК.

04 липня співрозмовник адвокатки, “розуміючи незаконність зазначених умов та усвідомлюючи, що надання неправомірної вигоди є кримінально-караним діянням” звернувся із заявою до правоохоронців та надалі діяв уже під їхнім контролем. Наступного дня він передав Богдані Москві два транші за послуги для своїх знайомих: 2000 доларів за відстрочку від мобілізації через навчання та 1500 доларів за уточнення даних.

Вилучені під час затримання гроші. Фото Офісу генпрокурора

Під час передачі цих грошей Богдану Москву затримали. Того ж дня їй оголосили підозру за статтею про зловживання впливом (одержання неправомірної вигоди поєднане з вимаганням). Санкція цієї статті передбачає до 8 років позбавлення волі. За даними СБУ, адвокатка діяла у складі злочинної групи, до якої залучила посадовців медичних закладів та МСЕК регіону, а також службовців ТЦК та СП Львівщини. Вартість послуг зловмисників становила до 12 тис. доларів США з особи, а загалом вони встигли отримати майже пів мільйона доларів США.

Богдана Москва під час затримання. Фото Офісу генпрокурора

Офіційний дохід адвокатки — 3 750 грн на місяць

Наступного після затримання дня, 06 липня суд визначив Богдані Москві запобіжний захід. Слідча управління поліції в Івано-франківській області, яка займалась розслідуванням цієї справи просила суд обрати для неї тримання під вартою. Захисники підозрюваної у судовому засіданні заявили, що вона “не має наміру покидати межі України та має міцні соціальні зв`язки. Вони також заперечували проти розміру застави у майже 2 млн грн, мовляв, він є непосильним для Богдани Москви, “оскільки кошти, що знайдені під час обшуку в неї вилучено, інших коштів вона не має, має захворювання, згідно з довідкою про доходи її річний дохід становить 45 000 гривень”.

Однак суд вирішив, що ця справа є виключним випадком, у якому варто призначити велику заставу. “Наявність виключності випадку обумовлена тим, що, кримінальне правопорушення, у вчиненні якого підозрюється Богдана Москва, відноситься до категорії тяжких злочинів, вчинених умисно та з корисливих мотивів, в умовах воєнного стану, адвокатом з великим стажем, такі дії підозрюваної підривають обороноздатність держави у воєнний час. Крім того, суд також не може не врахувати великий суспільний резонанс, який викликаний обставинами вчинення злочину та її особою, зокрема”, — йдеться в ухвалі суду.

Відтак суд призначив Богдані Москві тримання під вартою із можливістю внести заставу у 1 млн 816 тис. 800 грн (600 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб). Вже наступного дня підозрювана знайшла потрібну суму, сплатила заставу і вийшла із СІЗО.

Нагадаємо, Богдану Москву затримали 5 липня 2024 року у Львові. Під час слідчих дій у її будинку на горищі працівники поліції знайшли також її зятя, експрокурора Ростислава Ільницького, який переховувався від мобілізації. Після цього Ільницького мобілізували до ЗСУ на офіцерську посаду.

Ростислав Ільницький під час затримання. Фото Офісу генпрокурора

Варто зазначити, що Богдана Москва є родичкою колишньої дружини колишнього начальника ДБР Романа Труби, а її дочка Роксолана влаштувалася на роботу в Державне бюро розслідувань саме тоді, коли Труба його очолював — у 2016 році, За час роботи в цій антикорупційній установі, 2021 року, Роксолана Москва придбала новий Audi Q8, ціна якого в салоні — понад 2,3 млн грн (близько 85 тис. доларів за тодішнім курсом).

Богдана Москва та Ростислав Ільницький стали відомими після розкішного весілля колишньої працівниці ДБР Роксолани Москви з експрокурором Ільницьким 7-8 жовтня 2023 року в п’ятизірковому комплексі Emily Resort, що поблизу Львова. На святкуванні було приблизно 300 людей, а торт, за оцінками кондитерів, вартував близько 100 тис. грн.

До слова, перед весіллям своєї доньки Богдана Москва була героєм компліментарних публікацій у кількох медіа. Зокрема глянцевий журнал “П’ємонт” присвятив їй сторінку свого спецпроєкту “Нескорені”: про українців, які “мужньо стоять на обороні власної країни”

Окрім того, видання “Акценти плюс” в інтерв’ю про родинні цінності Богдани Москви представляло її як “знаного правника, адвоката, бізнеследі”.