Львівські лікарі виходили 11-річного хлопчика зі втраченою через обстріл ногою

Хлопчик пройшов тривале відновлення та отримав протез і тепер знову грає у футбол

Львівські лікарі виходили 11-річного Сашка з Харківщини, який втратив ногу через російський снаряд. Хлопчик пройшов у Львові реабілітацію та отримав протез, повідомили у четвер, 11 липня, в лікарні “Охматдит”.

Росіяни обстріляли рідне село хлопчика, в той час, коли він йшов в магазин. Поряд з 11-річним Сашком розірвався снаряд і дитині відірвало ногу. Хлопчик розповів, що тримав свою втрачену ногу притиснутою до тіла, щоб не стекти кровʼю. Коли на місце прибули наші військові, малому наклали турнікет та надали першу допомогу.

Лікування хлопчика

Сашка оперували спершу у Харкові, а далі у київському “Охматдиті”. Там він і відновлювався після травми. Надалі потрапив до Львова, і вже тут проходив реабілітацію паралельно у лікарні Охматдит та в Superhumans Center, де йому встановили протез.

“Випадок Олександра був складний, оскільки, після попереднього етапу хірургічного втручання у Сашка залишався хронічний дефект ампутаційної кукси (рана), який потребував комплексного довготривалого лікування,” — розповів лікар Сашка, ортопед-травматолог Тарас Москаль.

Фото: Центр дитячої медицини. Лікарня "Охматдит"

Також внаслідок відсутності навантаження на праву нижню кінцівку, протягом 4 місяців змінилась структура правої стегнової кістки хлопця, яка призводить до можливих переломів кістки. “Збільшивши навантаження протезом на куксу, щоб зупинити остеопороз кістки, це посилювало хронічний процес та збільшувався раневий дефект кукси,” — зазначили медики. Над відновленням дитини працювали 12 лікарів.

Сашкові поставили протез

Зараз пацієнт у “Superhumans Center” завершує етап лікування — процес відновлення та реабілітації. Хлопчик вже, навіть, грав у футбол в протезі. Проте, коли Сашко на милицях це теж не заважає йому поганяти мʼяча.

Фото: Центр дитячої медицини. Лікарня "Охматдит"

Нагадаємо, нещодавно Superhumans вперше зібрав 200 запротезованих пацієнтів на відкриття оновленого центру. Зокрема, приїхав один із перших пацієнтів центру Петро Буряк, історію якого LVIV.MEDIA розповідав раніше. Чоловік потрапив до Superhumans через мінно-вибухову травму, тепер же він живе та волонтерить з двома протезами ніг.