Львівські хірурги врятували 6-річну дівчинку, в якої могла розірватися селезінка

Рідкісна генетична хвороба спричинила важке ураження селезінки у 6-річної дитини

У Львові лікарі врятували дівчинку з Волині, яка хворіла все дитинство. Вперше негаразди зі здоров'ям донечки батьки зауважили у семимісячному віці — у дитини був збільшений живіт та знижені показники крові. Дівчинку тривалий час обстежували у різних медичних установах, розповіли 10 липня у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі.

До Львова дівчинка потрапила у дуже важкому стані

Дівчинка часто і важко хворіла, а через погіршення стану неодноразово перебувала у реанімації. Щоб контролювати анемію важкого ступеня, доводилось по декілька разів на місяць проводити їй переливання еритроцитарної маси.

"У наш Центр дівчинка потрапила у дуже важкому стані. Живіт дитини був гігантських розмірів. Селезінка виповнювала усю черевну порожнину, підтискала печінку, діафрагму, легені, інші внутрішні органи. Як наслідок важкого хронічного захворювання, розвинулась низькорослість та інші вторинні ускладнення, що погіршували якість життя дівчинки", — розповіла гематологиня Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Ольга Дорош.

Спадкова хвороба

Після комплексного обстеження у Центрі у маленької пацієнтки виявили спадкову гемолітичну хворобу – спадковий стоматоцитоз. Це рідкісне генетичне захворювання, яке впливає на еритроцити (червоні кров'яні клітини), і може спричинювати гіперспленізм (патологічне збільшення селезінки) та порушувати роботу органу. "Існував високий ризик самовільного розриву селезінки внаслідок травми чи інфаркту селезінки. Тому мультидисциплінарна команда Центру вирішила видалити селезінку", — розповіли у Центрі.

Видалення селезінки повернуло до нормального життя

Мама дівчинки каже, що до операції через важкий стан дівчинка не відвідувала дитячий садок і не могла бавитись із ровесниками. “Видалення селезінки допомогло нормалізувати життєво важливі функції організму, і вже нема потреби постійної трансфузії компонентів крові. Зараз дівчинка активно відновлюється, готується до школи, і знаходить час на розваги з іншими дітками. Загалом, живе звичним життям здорової дитини”,— розповіли у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі.

Нагадаємо, на Львівщині лікарі рятують 11-річну дівчинку з підозрою на правець.