Львівські хірурги видалили підлітку рідкісну пухлину, яка могла його задушити

Пухлина непомітно росла впродовж всього життя хлопця і досягла загрозливих розмірів

Львівські лікарі із дитячої лікарні Святого Миколая видалили 15-річному Роману з Ужгорода пухлину на шиї, яка загрожувала його життю. Пухлина росла впродовж багатьох років. Про це 8 липня повідомили у Першому медичному об’єднанні Львова.

Припухлість під щелепою

Хлопець декілька місяців тому помітив, що під час жування в нього на шиї, а саме під щелепою, з’являється припухлість. Дуже швидко вона збільшилась і стала постійною. Мама Романа повела сина до лікарів. Ужгородські медики обстежили хлопця і виявили вроджену кісту дна порожнини рота.

Такі кісти виявляють в 1 дитини зі 100 тисяч

На рік подібні кісти, як в Романа, виявляють лише в 1 дитини зі 100 тисяч. Новоутвір непомітно ріс від народження хлопця, аж поки не сягнув загрозливих для життя розмірів. “На момент обстеження кіста становила вже цілих 8 см. І це при тому, що ширина дна порожнини рота не набагато більша — лише 10 см. Пухлина росла далі та могла задушити юнака. Оперувати треба було негайно! Будь-якої миті могли виникнути і інші не менш небезпечні ускладнення: нагноєння і зараження крові або ж стиснення життєво важливих судин”, — розповідають лікарі.

За порятунком родину скерували у Львів до хірургів Лікарні Святого Миколая. Операція тривала три години. У ході втручання лікарі відділили кісту від навколишніх тканин та всіх критично важливих структур. А щоб не зачепити жодної життєво важливої судини чи нервів, хірурги оперували підлітка під мікроскопом. Він дозволив їм збільшити оглядове поле та уникнути критичних пошкоджень. “Рятівна операція тривала майже 3 години та минула успішно. Зараз Роман впевнено відновлюється та повертається до звичного життя”, — розповіли у Першому медичному об’єднанні Львова.

Нагадаємо, на Львівщині лікарі рятують 11-річну дівчинку з підозрою на правець.