• Головна
  • Новини Львова
  • Колишній керівник Галицької РА уник покарання за незаконну приватизацію Будинку вчених

Колишній керівник Галицької РА уник покарання за незаконну приватизацію Будинку вчених

Іван Лозинський у 2005 році передав Будинок вчених у власність профспілки працівників освіти і науки

Галицький районний суд Львова визнав колишнього начальника Галицької районної адміністрації Івана Лозинського винним у незаконній приватизації Будинку вчених. Чиновник у 2005 році розпорядився віддати будівлю Львівська обласній організації профспілки працівників освіти і науки. Попри це йому вдалося уникнути покарання, йдеться у вироку, який оприлюднили 4 липня в Єдиному державному реєстрі.

Деталі справи

Іван Лозинський, який з 2004 і до 2006 року був керівником Галицької РА, у 2005 році видав розпорядження про приватизацію Будинку вчених на користь Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки. Як стверджують прокурори, Лозинський не мав права розпоряджатись майном, яке було у власності Львівської обласної ради.

Іван Лозинський

Екскерівник Галицької РА своєї вини не визнав. Він пояснив, що діяв в межах закону, і окрім нього документи також погоджували інші працівники районної адміністрації. Своє рішення він також обґрунтував постановою президії ЦК Профспілки працівників освіти і науки, що дозволяла передати майно у власність своїй львівській організації. Втім суд вирішив, що цей документ не є підставою для приватизації об'єкта комунально власності.

Посилання стороною захисту на рішення Господарського суду міста Києва, що скасовано станом на сьогодні, про визнання частково недійсною ухвали Львівської обласної ради № 236, в частині віднесення до комунальної власності приміщення Будинку вчених, лише підтверджує, що на час прийняття головою Галицької районної адміністрації Львівської міської ради Іваном Лозинським розпорядження, будівля належала до обласної комунальної власності, і на той час були відсутні правові підстави для прийняття вказаного розпорядження” — йдеться у вироку.

Суд визнав Івана Лозинського винним у вчинені кримінального злочину за статтею про службову недбалість. Йому призначили два роки позбавлення волі і на три роки заборонили займати управлінські посади. Проте суд звільнив його від покарання у зв`язку із закінченням строків давності справи.

До слова, навесні 2024 року Львівська облрада повернула у свою власність Будинок вчених. Приміщення Будинку вчених загальною площею понад 3200 кв. м, яке розташоване в центрі Львова, на вулиці Листопадового чину, 6, знову в повному розпорядженні комунальників.