У ЛМР розглядають проєкт встановлення міні-ТЕЦ за понад 650 млн грн

Спеціальні когенераційні установки повинні забезпечити тепло та світло у кризових ситуаціях

У Львівській міській раді розглядають програму встановлення спеціальних газопоршневих когенераційних установок, які будуть забезпечувати стабільне теплопостачання та резервне електроживлення, у випадку пошкодження великих енергооб'єктів. Йдеться про міні-ТЕЦ. Відповідний проєкт ухвали оприлюднили 21 червня на офіційному порталі міської ради Львова.

На фінансування програми необхідно 654 млн грн

Так звані міні-ТЕЦ забезпечують безперебійне постачання тепла споживачам, а також резервне електроживлення. Когенераційні установки дозволять виробляти одночасно електроенергію і тепло. Вони потрібні для зниження ризиків можливого зриву опалювального сезону. Цей проєкт депутати розглядатимуть на сесії міської ради, вони можуть погодити його реалізацію, або навпаки не підтримати таке рішення.

У випадку затвердження ухвали, відповідальним за реалізацію програми буде ЛКП "Львівтеплоенерго". Як вказано у програмі, для її реалізації потрібно закупити обладнання, розробити проєкти, провести монтажні роботи та модернізувати електромережі. Орієнтовна вартість всіх робіт — 654 млн грн. Фінансування буде здійснюватися з міського бюджету, власних коштів "Львівтеплоенерго" та інших джерел, включаючи гранти та донорські кошти.

Мер Львова створив робочу групу для реалізації проєкту

У понеділок, 24 червня, міський голова Львова Андрій Садовий підписав розпорядження про утворення робочої групи з координації та ефективної реалізації проєкту. До її складу увійшли заступники мера Львова Андрій Москаленко та Сергій Кіраль, а також директор департаменту житлового господарства Орест Тимчишин. Робоча група повинна подати міському голові напрацьовану дорожню карту проєкту, з місцями, де будуть встановлювати газопоршневі установки. А також члени групи повинні контролювати усі етапи реалізації проєкту.

У пресслужбі Львівської міськради відмовилися організувати LVIV.MEDIA коментарі осіб, які беруть участь у розробці цієї програми. Журналістам таки вдалося зв’язатися із Орестом Тимчишиним, однак він заявив, що обережно ставиться до надання інформації, поважаючи встановлені в міській раді правила комунікації.

“В нас є порядок надання коментарів, я точно не головний в цій робочій групі, і точно не найбільш обізнаний в процесах, тому що моя участь, я так розумію, буде полягати в процесах вже при реалізації”, — сказав Орест Тимчишин.

Також перший заступник мера Львова Андрій Москаленко пообіцяв дізнатися деталі цього проєкту, але пізніше не відповідав на телефонні дзвінки від журналістів LVIV.MEDIA.