Лише 10 світлофорних об’єктів у Львові мають безперебійне живлення

Фото: Freepik

Світлофори підключають до генераторів, однак це не завжди працює

Станом на кінець червня 2024 року у Львові 23 зі 170 світлофорних об’єктів мають альтернативне джерело живлення на час відключень. Десять із них ЛКП “Львівавтодор“ обладнало блоками безперебійного живлення, ще 13 на час відключення підключають до генераторів підприємств, розташованих поблизу. Про це повідомив директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Олег Забарило під час засідання депутатської комісії транспорту Львівської міськради у понеділок 24 червня.

Зі 170 CO у відключення працюють лише 23

Загалом ЛКП “Львівавтодор” обслуговує 2100 світлофорів, які обʼєднали у 170 світлофорних об’єктів (CO). З них 20 визначили пріоритетними через високу імовірність аварій при їхньому відключенні. Половину пріоритетних світлофорів у 2023 році під’єднали до блоків безперебійного живлення. З цими блоками світлофорні об’єкти можуть працювати без електроенергії від чотирьох до десяти годин. Ще 13 об’єктів під час відключень отримують живлення від генераторів бізнесів, які розташовані поблизу.

Безперебійними блоками живлення обладнали такі перехрестя:

  1. вул. Наукова — вул. Стрийська,
  2. вул. Левандівська — вул. Сяйво,
  3. вул. Любінська — Виговського,
  4. вул. Городоцька — Виговського,
  5. вул. Кульпарківська — вул. Окружна-Антоновича,
  6. вул. Липинського — Промислова,
  7. вул. Франка — Левицького — кн. Романа,
  8. пр. Свободи — Дорошенка — Беринди — Гнатюка,
  9. вул. Городоцька — пл. Кропивницького,
  10. вул. Шевченка — вул. Я. Мудрого — вул. Пстрака.

Натомість від генераторів на час відключень живлять:

  1. пл. Митна — вул. Личаківська
  2. вул. Сахарова — Вітовського,
  3. вул. Городоцька — Чорновола,
  4. вул. Личаківська — Пасічна,
  5. вул. Бандери — Антоновича,
  6. вул. Стрийська — Франка,
  7. вул. Богдана Хмельницького — Грінченка,
  8. вул. Сахарова — Горбачевського,
  9. вул. Стрийська — Вернадського,
  10. вул. Кульпарківська — Садова,
  11. King Cross — вул. Стрийська,
  12. вул. Бандери — Карпінського,
  13. вул. Бандери — Коновальця.

До кінця року “Львівавтодор” обіцяє обладнати блоками безперебійного живлення ще 20 перехресть. Від цих блоків заживлять ще 14 світлофорних об’єктів, розташованих поруч.

“Про те, щоб забезпечити альтернативним живленням всі світлофори, не йдеться, бо не всюди це потрібно, — розповів голова комісії транспорту Львівської міської ради Ігор Зінкевич журналістам LVIV.MEDIA. — Десь під час відключення просто будуть нерегульовані перехрестя, а кудись будуть виїжджати патрульні регулювальники. “Львівавтодор” співпрацює з правоохоронцями, щоб визначати найбільш критичні об’єкти, їх менше, але й до них всіх блоки живлення не поставиш. Один такий коштує близько 200 тис. грн, тому підприємство веде переговори з бізнесами, зокрема заправками, які б могли заживити частину критичних світлофорів”.

Він також розповів, що світлофори на перехресті проспекту Чорновола та вул. Городоцькій, де 19 червня 11 річний хлопчик загинув під колесами автобуса, отримували живлення від генератора підприємства, що працює поруч. У цього підприємства змінилась група відключення, тож у час, коли світлофори були відімкнені, працівники мали світло і не запускали свій генератор.