Львівські лікарі успішно пересадили кістковий мозок 10-річній дівчинці

До лікарні дівчинка потрапила у дуже важкому стані, майже нерухома

Лікарі Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру вилікували 10-річну онкохвору пацієнтку з Дрогобича. Дівчинці пересадили кістковий мозок. Ця пересадка у Клініці дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку стала чотирнадцятою. Про це 24 червня повідомили у Львівській обласній військовій адміністрації.

До лікарів дівчинка звернулась зі скаргами на біль у ногах, який посилювався вночі. А ще турбувала припухлість на шиї, яку спочатку місцеві медики сприйняли за збільшені лімфовузли та запалення м'язів. “Донечка плакала від болю, і ми шукали порятунок, де тільки могли”, – розповіла мама дівчинки. 

До лікарні дівчинка потрапила вже майже нерухомою

До Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру дівчинка потрапила у дуже важкому стані, майже повністю нерухома. 

Львівські лікарі пересадили кістковий мозок 10-річній дівчинці
Львівські лікарі пересадили кістковий мозок 10-річній дівчинці
Львівські лікарі пересадили кістковий мозок 10-річній дівчинці

Дівчинка пройшла 11 блоків хімієтерапії

“Через утвір, локалізований у шийному відділі хребта, стрімко наростала неврологічна симптоматика. Розпочинати лікування потрібно було негайно, адже компресія, яку спричиняла пухлина, загрожувала незворотними змінами в організмі. Усе відбувалось дуже швидко: у п'ятницю ввечері ми провели консиліум лікарів, обговорили усе з матір'ю, запропонували план лікування, а у суботу вранці пацієнтка уже розпочала хімієтерапію”, – розповіла онкологиня Клініки дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку Неля Вовк.

Хворобу, яка знерухомлювала тіло 10-річної Яни, вдалось побороти. Загалом дівчинка пройшла 11 блоків хімієтерапії. Позитивну динаміку було помітно одразу після перших блоків. Організм дівчинки добре відгукнувся на терапію, пухлина зменшувалась, тож потреби в оперативному втручанні не було. Упродовж усього лікування з Яною інтенсивно займались фахівці Клініки комплексної медичної реабілітації.

Лікування завершилося трансплантацією кісткового мозку

Одним з важливих етапів у лікуванні стало проведення трансплантації кісткового мозку. “Лікування завершили трансплантацією кісткового мозку, щоб хвороба повністю відступила. До слова, ця пересадка стала 14-ю у Клініці”, – розповіли медики. Дівчинка після дев'ятимісячного перебування в лікарні уже повернулась додому.

Нагадаємо, нещодавно у Львові дворічному малюку пересадили нирку від 40-річного донора. Лікарі готувалися до операції майже півтора року.