• Головна
  • Новини Львова
  • У Львові колишній майор міліції уникнув покарання за шахрайство та зловживання владою

У Львові колишній майор міліції уникнув покарання за шахрайство та зловживання владою

Правоохоронець хотів допомогти директору цегельного заводу розв'язати проблему з орендою комунальної землі

Залізничний районний суд Львова судив майора міліції, колишнього старшого оперуповноваженого в особливо важливих справах відділу внутрішньої безпеки МВС України на Львівській залізниці Андрія Ш. за зловживання службовим становищем і шахрайство. Міліціонер отримав гроші за допомогу в розв'язанні питань повʼязаних з орендою комунальної землі. Про це йдеться у вироку, який оприлюднили 19 червня в Єдиному державному реєстрі.

Майор міліції обіцяв директору заводу вирішити питання з орендою

Ще навесні 2013 року правоохоронець Андрій Ш. домовився з директором Залозецького цегельного заводу, що на Тернопільщині, що він за 10 тис. доларів вплине на місцевих посадовців, щоб вони не підіймали орендну плату на земельну ділянку, яку використовує цегельний завод. Також Андрій Ш. пообіцяв, що держслужбовці будуть закривати очі на можливі порушення у роботі підприємства.

Потерпілий усвідомлюючи, що обвинувачений, бувши працівником міліції, наділений владними повноваженнями, може вплинути на службових осіб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, погодився на пропозицію обвинуваченого, передати йому обумовлену суму грошових коштів. Проте в силу своїх повноважень, той не мав наміру та реальної можливості цього вчинити, чим ввів в оману потерпілого директора” — йдеться у вироку.

Міліціонер отримував кошти декількома траншами. Спочатку потерпілий особисто йому віддав 24 тис. грн готівкою, згодом перерахував ще 65 тис. грн на банківську картку обвинуваченого протягом декількох місяців. Загалом міліціонер отримав понад 89 тис. грн.

Обвинувачений свою вину не визнав і пояснив суду, що у 2013 році продав автомобіль з розтермінуванням іншій людині, і був переконаний, що гроші які надходять йому на картку — це плата за продане авто.

Підсудний провалив тест на детекторі брехні

Під час судового розгляду і потерпілий і обвинувачений пройшли перевірку на поліграфі. За висновком експертизи, у свідченнях потерпілого брехні не виявили. Натомість Андрій Ш., за висновком експерта, намагався спотворити результат тесту: “ОСОБА_4 (обвинувачений - ред.) … постійно рухав ногами і головою, закривав очі, затримував видих протягом одного або двох наступних циклів дихання (вдих/видих). Під час запису тестів… робив постійні спроби психологічної релаксації, перемикав і цілеспрямовано концентрував свою увагу сторонніх факторах, намагався не вникати у зміст питань, відповіді виголошував тихо і нерозбірливо”.

Суд визнав Андрія Ш. винним за статтями про шахрайство і зловживання службовим становищем. Йому призначили обмеження волі на 2 роки, а також штраф 4 тис. грн. Проте його звільнили від покарання через закінчення строку давності.