Нацбанк через суд виселив зі своїх будівель у Львові фабрику Бахматюка

Приміщення шкіряної фабрики були в іпотеці за кредитом НБУ для банку “Фінансова ініціатива”

Господарський суд Львівської області прийняв рішення виселити Приватне акціонерне товариство “Шкіряне підприємство “Світанок” з трьох будівель колишньої шкіряної фабрики “Світанок” на вул. Жовківська, 63 і повернути будівлі у користування Національному банку України. Про це йдеться у рішенні, яке оприлюднили 13 червня в Єдиному державному реєстрі. Власником акціонерного товариства є скандальний український мільярдер Олег Бахматюк.

Бахматюк передав приміщення в іпотеку НБУ і не повернув кредит

Ще у 2014 році ТОВ “Юрок Плюс”, власником якого є Олег Бахматюк, передало Нацбанку в іпотеку три приміщення шкіряної фабрики на вул. Жовківській, 63, загальною площею понад 10,3 тис. кв. м. Це була частина гарантії за кредитом у 2 млрд грн, який НБУ надав банку Бахматюка “Фінансова ініціатива”. Після того, як банк не повернув кредиту, Нацбанк через суд у 2021 р. стягнув приміщення фабрики у свою власність.

Однак у січні 2022 року ТОВ “Юрок Плюс” уклало договір оренди трьох нежитлових приміщень з ПрАТ “Шкіряне підприємство “Світанок” (також належить Бахматюку) без згоди Національного Банку України. У листопаді 2023 року НБУ звернувся до ПрАТ “ШП Світанок” з вимогою звільнити приміщення фабрики, однак товариство відмовилось її виконати. Відтак юристи НБУ звернулись із позово до Господарського суду Львівської області.

Встановивши факт нікчемності договору оренди, а також відсутність підстав для користування ПрАТ “Шкіряне підприємство “Світанок” та третіми особами, позовна вимога про примусове виселення з будівель на вул. Жовківська, 63 у Львові, підлягає задоволенню”, — йдеться у рішенні суду.

Суд задовольнив позовні вимоги НБУ і зобовʼязав виселити Приватне акціонерне товариство “Шкіряне підприємство “Світанок” з будівель. Рішення може бути оскаржене в Західному апеляційному господарському суді.

Нагадаємо, у травні 2024 року НБУ виставив на продаж склади площею понад 9 тис. кв. м, на вулиці Жовківській у Львові, які належали ТОВ “Юрок Плюс” і теж були частиною гарантії повернення кредиту банком “Фінансова ініціатива”. Початкова ціна майна склала понад 55 млн грн. Аукціон не відбувся через відсутність покупців.