Унікальні фрески відновили на географічному факультеті ЛНУ імені Івана Франка

Фрески авторства відомих українських художників впродовж 80 років були під товстим шаром штукатурки

На географічному факультеті ЛНУ імені Івана Франка в одній з авдиторій відновили унікальні фрески, які з 1940 року були сховані під ліпниною. Авдиторію з відновленими фресками присвятили професору Миколі Назаруку, повідомили у понеділок, 10 червня у Львівській обласній раді.

Фрески в відреставрованій авдиторії нарисували ще в часи, коли у будівлі на вул. Дорошенка, 41 діяла Греко-католицька богословська академія. Авторами розписів є відомі українські художники Павло Ковжун, Святослав Гординський та Ярослава Музика. Центральним елементом розпису авдиторії є зображення голуба з німбом — символу Святого Духа у християнській традиції. Близько 80 років рисунки перебували під товстим шаром тиньку, та тепер її вдалося реставрувати.

Фото: Львівська обласна рада

"Головне, що ця аудиторія особлива, з тривалою історією, яку нарешті вдалося показати у відреставрованих фресках, виконаних надзвичайними митцями", — зазначила депутатка Львівської облради Звенислава Калинець-Мамчур.

Авдиторію присвятили професору Миколі Назаруку

Реставрацію розписів провели фахівці під керівництвом художниці-реставраторки Ірини Гірної. Завдяки їхній роботі авдиторія географічного факультету тепер виглядає так, як колись бачили її студенти Греко-католицької академії у 1920-30-х роках. Крім відновлення фресок, в аудиторії також облаштували куточок з науковими працями професора Миколи Назарука, який тривалий час очолював кафедру на геофаку ЛНУ та підготував понад 150 наукових та навчально-методичних праць: “Його дослідницькі пошуки стали фундаментом для формування та відбудови соціоекосистем великих міст, зокрема — Львова”. Відтепер авдиторія з фресками присвячена постаті професора.

Фото: Львівська обласна рада

Нагадаємо, будівлю географічного факультету звели у 1889 році для Греко-католицької духовної семінарії. Після закриття семінарії радянською владою у 1939 році, корпус перейшов до університету Франка.