• Головна
  • Новини Львова
  • СБУ затримала агентів російських спецслужб, які готувати теракти у Львові та Києві

СБУ затримала агентів російських спецслужб, які готувати теракти у Львові та Києві

Терористи готували вибух на оборонному підприємстві у Львові та у кількох торгово-розважальних центрах столиці

Працівники СБУ затримали двох осіб, які за завданням спецслужб РФ планували серію терактів у Києві та Львові. Вони мали підірвати вибухові пристрої 9 травня на оборонному підприємстві у Львові, в торгових центрах та ресторані у Києві. Про це повідомили у прокуратурі Львівщини.

Диверсанти заховали вибухівки у харчових продуктах

За даними правоохоронців, затримані підготували 19 саморобних бомб, замаскованих під харчові продукти. З опублікованих фото СБУ видно, що одну із вибухівок заховали у коробці із зеленим чаєм. Терористів затримали на автостоянці в останньому із столичних торгових центрів, де підозрювані планували закласти вибухівку. У Києві вдалося вчасно виявити і знешкодити 15 вибухових пристроїв, у Львові попередньо вилучили ще 4.

Затримання терористів

За даними слідства, куратором терактів РФ був співробітник ГРУ Юрій Сизов, який проходить службу у військовій частині №92154. Сизов особисто давав вказівки завербованим агентам і навіть записав відеоінструкцію з встановлення вибухівки. Він також відповідав за підготовку диверсії на Львівщині у лютому 2024 року, якій СБУ також завадила.

Одному з підозрюваних інкримінують державну зраду та замах на диверсію, іншому — незакінчений терористичний акт. Їх взяли під варту без права внесення застави. Наразі тривають слідчі дії для встановлення всіх причетних до підготовки терактів. Їм загрожує довічне ув’язнення.