Навчання незрячих ветеранів: репортаж від першої особи

Ветерани хоч і втратили зір, але зберігають жагу до життя

У період з 11 до 22 березня у Львові відбувся проєкт «Точка дотику», під час якого четверо ветеранів та одна цивільна жінка вчилися без зору орієнтуватися в просторі, куховарити й працювати з комп’ютерами та смартфонами. Я був одним з тренерів на цьому проєкті — вчив трьох незрячих ветеранів користуватися смартфонами й комп’ютерами без зору. Оскільки я сам незрячий, то міг передати їм свій досвід (хоча за два тижні багато досвіду передати неможливо). У цьому ж репортажі я розповім про власний досвід навчання незрячих ветеранів.

Двоє добровольців та полковник

Я працював з трьома ветеранами (ще з одним ветераном та цивільною жінкою з Київщини працював інший, зрячий тренер). Двоє з них — Антон Богач із Кропивницького й Денис Абдулін з Білої Церкви — молоді хлопці, які пішли на війну добровольцями. Антон працював далекобійником, Денис був боксером і працював на різних роботах. Третім був одесит Олег Автомєєнко — кадровий військовий, який на момент втрати зору вже мав звання полковника і планував продовжувати військову кар’єру. Олег і Денис втратили зір на початку війни, тоді як Антон став незрячим у вересні 2023 року. Для нього це була перша реабілітація, тоді як Олег вже був на реабілітації в Польщі, а Денис — на двох реабілітаційних таборах в Україні.

Спочатку я навчав Антона користуватися смартфоном, а потім — комп’ютером, фото організаторів
Олег вже вмів користуватися смартфоном і робив це впевнено, тож я навчав його працювати з комп’ютером, фото організаторів
На жаль, фото мене з Денисом немає, тому додаю просто його фотографію, взяту з Facebook. З ним ми вивчали комп’ютер

«Який солдат не хоче стати генералом?»

Олег Автомєєнко у війську — з 1995 року. Розповідає, що хотів пов’язати своє життя з силовими структурами. На вступ до одеського Інституту Сухопутних військ його підбив шкільний друг. Остаточно вибір на цей заклад впав тоді, коли Олег дізнався, що в цьому інституті відкривають розвідувальний факультет. «Ми вирішили стати розвідниками. Це була романтика», — розповідає незрячий ветеран.

Незрячий ветеран Олег Автомєєнко вчиться користуватися комп’ютером без зору

Безпосередньо у Збройних силах Олег почав служити з 1999 року, аж поки в 2005 році його не звільнили через скорочення штату. Зрештою він відновив службу в березні 2014 року під час першої хвилі мобілізації.

«Спершу служив у районному військовому комісаріаті в себе в Одесі. Потім я забажав піти у війська, бо папірці — це не моє. І мене перевели в нову бригаду, яка лише формувалася. Це була 54-та окрема механізована бригада. Далі проходив службу в 93-й бригаді й закінчив службу в 53-й окремій механізованій бригаді», — розповідає Олег.

Олег втратив зір на самому початку повномасштабної війни — 26 лютого 2022 року. Проте зі ЗСУ його звільнили в жовтні 2022 року. «27 жовтня 2022 року завершилася моя військова кар’єра», — каже ветеран російсько-української війни з Одеси.

Олег навчався дуже наполегливо — 50 хвилин на один урок було явно замало, фото організаторів

Якби не втрата зору на війні, Олег йшов би далі вгору по військовій кар’єрі. «Який солдат не хоче стати генералом?» — каже він і додає, що хотів далі вступити до Національного університету оборони України.

«Він хотів вчитися далі. Звичайно, це важко, коли він втратив зір», — каже дружина Олега Тетяна. Вона супроводжує мене до іншого мого учня, тож ми встигаємо поспілкуватися один на один. Однак я постійно наголошував на тому, що якщо чоловік втратив зір — він не перестав бути чоловіком.

А ще Тетяна розповідала, що вони з чоловіком раніше ходили в кіно, зазвичай це було в суботу. Тут я розповів і Тетяні, і Олегу, що кіно для них доступне — завдяки спеціальній звуковій доріжці. Вона відтворюється через застосунок у смартфоні й нікому не заважає, бо такий опис можна слухати в навушниках. Тому на другий день навчання ми встановили йому на смартфон усі відомі на цей момент застосунки:

  • Greta;
  • Earcatch;
  • Movie Reading;
  • «Подив».

Але загалом з Олегом ми вивчали комп’ютер. Він дуже гарно виконував домашні завдання і вчився швидко. Шкода лише, що одне заняття тривало тільки 50 хвилин.

«Я почав забувати риси обличчя своєї дружини»

Для Антона я став першим незрячим співрозмовником, який не бачить від народження. Тому, крім навчання, ми багато говорили про те, як воно — бути незрячим. Йому бракувало інформації, адже на проєкті я був єдиним незрячим тренером. Це пов’язано з тим, що такі правила прописані у відповідних методичних рекомендаціях, розповіла мені співорганізаторка проєкту Віра Ремажевська — керівниця громадської організації «Всеукраїнська асоціація працівників спеціальної та інклюзивної освіти» й колишня директорка навчально-реабілітаційного центру «Левеня», на базі якого й організували цей реабілітаційний табір. І я подумав, що методичні рекомендації було б непогано змінити — наприклад, залучати також незрячих психологів.

Антон — найспокійніший з трьох моїх підопічних, але вчився старанно, фото організаторів

Антон за професією кухар — має четвертий розряд. Про його смачне олів’є я почув купу відгуків, але сам не спробував — коли тренери та ветерани їли салати, я публікував новини. Таке воно — життя журналіста. Але фотографії того, як незрячі ветерани готують салати, покажу.

Незрячих ветеранів вчать готувати. Фото організаторів
Незрячих ветеранів вчать готувати. Фото організаторів
Незрячих ветеранів вчать готувати. Фото організаторів
Незрячих ветеранів вчать готувати. Фото організаторів
Незрячих ветеранів вчать готувати. Фото організаторів
Незрячих ветеранів вчать готувати. Фото організаторів
Незрячих ветеранів вчать готувати. Фото організаторів

Попри те, що Антон за професією кухар, він працював далекобійником. На війну пішов як доброволець у березні 2022 року. Там, власне, й займався своєю водійською роботою: перевозив піхоту, боєкомплект, проводив евакуацію поранених. Поранення, яке призвело до втрати зору, Антон отримав 15 вересня 2023 року. Після цього він вісім днів пролежав у комі. Далі була низка операцій. Окрім втрати зору, в нього також є ураження слуху, але є надія на його покращення.

Антон на момент початку проєкту вже вмів трохи користуватися телефоном, але тепер він вміє і знає більше, фото організаторів

Антон зізнається: раніше думав, що жити без зору — це нереально, але тепер каже, що це реально, але незручно. «Я вже почав забувати риси обличчя своєї дружини», — каже мені після одного з занять. На що я порадив йому цим не перейматися — обличчя не обов’язково бачити, адже є губи!

Антон довго не міг зрозуміти, для чого йому комп’ютер, але коли я розповів, які можливості це відкриває — погодився його опанувати, фото організаторів

Коли Антон приїхав на реабілітацію, то вмів лише самостійно прийняти дзвінок, а також увімкнути й вимкнути озвучення телефона. Але після реабілітації вже вміє завантажувати застосунки з Google Play, розпізнавати купюри та багато іншого. А ось комп’ютер освоюватиме вдома — за час навчання він отримав базові знання та копію читача екрана NVDA. Головне не забути проконтролювати, чи буде він вдома удосконалювати свої навички користування комп’ютером, адже в розмові з моїм колегою Антон розповідав, що трохи лінується.

Антон встиг і вдосконалити навички користування телефоном без зору, і познайомився з тим, як без мишки можна працювати на комп’ютері, фото організаторів

В Антона є 4-річна донька і дуже весела дружина. Донька ще не усвідомлює, що сталося з татом — знає, що в нього хворі очі, водить його за руку. Сам незрячий ветеран розповідає, що ще не знає, чим буде займатися далі. Я порадив йому відкрити заклад з виробництва кебабів — все-таки він кухар четвертого розряду, а кебаби я дуже люблю. Однак наразі він чекає, коли з’явиться іскра, яка запалить у ньому бажання рухатися далі.

Водночас через проблеми зі слухом Антон не зможе нормально орієнтуватися на вулиці задля власної безпеки. І тут ми підходимо до того, що всі українські онлайн-сервіси мають бути доступними для незрячих — бо не всі незрячі зможуть, наприклад, піти в супермаркет. Таким, як Антон, до відновлення слуху все ж буде краще користуватися доставкою. А доступність таких сайтів, скажу з власного досвіду, бажає кращого. І це для мене — досвідченого користувача. А що казати про початківців?

«Тричі ходив до військкомату»

Денис Абдулін — найвеселіший з усіх моїх учнів. Жартував постійно. Ставив собі за мету опанувати комп’ютер. Казав: «клавіатуру вивчу швидко, я ж в ігри грав». Але не так сталося, як гадалося.

Денис Абдулін на реабілітації у Львові, березень 2024, фото організаторів

Коли почалася війна, Денис тричі ходив до військкомату, але таки потрапив на фронт. Дружину з дітьми, тим часом, відправив у Литву. Після втрати зору вже був на кількох реабілітаційних проєктах і каже, що буде їздити ще.

Денис Абдулін, березень 2024, фото організаторів

Денис попри втрату зору готує їсти і цікавиться масажем. Хоче стати масажистом. А ще дуже хоче навчитися користуватися комп’ютером, однак йому це дається важко. Ми дуже довго вивчали клавіатуру. Треба тепер тільки сподіватися, що під час перебування вдома він знаходитиме час на вивчення комп’ютера. А ще Денис сподівається, що в майбутньому з’являться технології, які дадуть незрячим зір. На що я йому відповів, що чув про розробку таких технологій ще понад 20 років тому, а віз і нині там, і порадив йому не чекати з моря погоди, а звикати до свого нового стану.

Денис — батько двох дітей. Каже — вони теж не зовсім розуміють те, що сталося. «Якось вони сильно шуміли і я зайшов до них у кімнату, щоб їх заспокоїти. Заходжу — а вони відразу замовкли. Мовчать. Бавляться в хованки», — розповідає ветеран.

Висновки: мало часу і незрячих тренерів

Після того, як 10 навчальних днів пролетіли, немов одна година, у мене все ж є деякі висновки, якими я хочу поділитися.

По-перше, 50 хвилин на день, та ще й у вечірній час — це мало. Хлопці вже були трохи втомлені після напруженого дня, а освоєння комп’ютера чи смартфона — це все-таки розумова діяльність. Ввечері вчитися складно та й, відверто кажучи, мало кому хочеться. Тому краще це робити вдень — буде більше ефективності.

По-друге, незрячих тренерів треба більше. Можливо, треба незрячого психолога. Бо Денис розповідав, як після поранення до нього, коли він вже не бачив, в лікарню приходила психологиня та просила виконати різні зорові вправи. Вона ніяк не могла зрозуміти, що людина не бачить і не могла знайти підходу, натомість все робила за якимись шаблонами.

По-третє — таких таборів має бути більше, вони мають відбуватися частіше та охоплювати всі регіони України. Ветеран має отримувати підтримку на місці і постійно, а не раз на три місяці. Окремо наголошу: про цивільних теж не можна забувати. Вони також через війну втрачають зір.

І, нарешті, по-четверте: всі онлайн-сервіси мають стати доступними для незрячих. Це стосується служб доставки, банків, сервісів замовлення таксі, та й навіть податкової — наразі незрячий підприємець не може самостійно подати декларацію в електронному кабінеті платника податків.