Батьки загиблої журналістки з України подали в суд на телекомпанію Fox News

Олександра Кувшинова загинула у березні 2022 року під час роботи в зоні бойових дій

Сім'я 24-річної журналістки Олександри Кувшинової, яка загинула під час зйомки репортажу про війну в Україні, судитиметься з телекомпанією Fox News. Батьки звинувачують компанію в недбалості та неправдивому висвітленні обставин смерті їхньої доньки. Про позов повідомили журналісти Business Insider у п’ятницю, 15 березня.

Fox News звинувачують у недбалості та розповсюдженні дезінформації про смерть журналістки

Олександра Кувшинова та ще кілька її колег загинули 14 березня 2022 року під час зйомок репортажу про ситуацію в Ірпені. "Я не розумію, як було прийнято рішення для Fox News йти туди, де було небезпечно, де існувала реальна загроза", — прокоментував батько журналістки Андрій Кувшинов.

У березні 2024 року батьки Олександри Кувшинової подали позов разом із радником з питань безпеки SEPAR — британської охоронної агенції, яка тоді працювала з Fox News, — Шейном Томсоном. У позові телекомпанію звинувачують у тому у недбалому ставленні до життів журналістів, яких відправили працювати у зону активних бойових дій, попри попередження місцевих органів влади та застереження консультанта з безпеки співробітників.

Також батьки звинувачують Fox News у розповсюдженн і“неправдивої інформації“ про загибель журналістів та спробі применшити відповідальність компанії за їхню смерть. Підставою для цього стала публікація книги колеги Олександри Кувшинової Бенджаміна Голла “Врятований“, в якій він розповідає про свій досвід перебування у зоні бойових дій в Україні. Сім’я загиблої журналістки критикує Fox за просування книги, адже, на їхню думку, вона неправдиво описує обставини смерті їхньої доньки.

"Фактичні обставини смерті Саші, які суперечать офіційним заявам Fox, Бена Холла і Harper Collins, були розкриті лише завдяки розслідуванню, проведеному їхніми адвокатами майже через два роки", — йдеться у позові.

Згодом Fox News прокоментували позов. Представники компанії виразили співчуття родинам загиблих, проте зазначила, що захищатимуться від недостовірних звинувачень, та запевнили, що для них безпека власних журналістів завжди була пріоритетом.