У Львові лікарі видалили праву півкулю мозку у восьмирічної дівчинки

Це був єдиний спосіб вилікувати дівчинка із рідкісною недугою, яка провокувала судоми та сильний головний біль

У Львові лікарі Дитячої лікарні Святого Миколая повністю видалили у восьмирічної дівчинки праву півкулю головного мозку. Дитина мала рідкісне захворювання, яке провокувало судоми та сильний головний біль, видалення половини мозку стало єдиним способом вилікувати дівчинку. Інформацію про LVIV.MEDIA підтвердили у пресслужбі лікарні Святого Миколая.

У восьмирічної Злати родом із Хмельниччини епілептичні напади почалися ще три токи тому. Спочатку у неї були судоми у нозі, але згодом стан здоров’я дитини почав погіршуватися. Лікарі діагностували у дівчинки вкрай рідкісну аутоімунну недугу «енцефаліт Расмуссена» — запальне захворювання головного мозку. Через цю хворобу імунна система атакувала праву півкулю головного мозку. Недуга прогресувала, а епілептичні напади траплялися від 20 до 40 разів на день. Тож нейрохірурги провели операцію та від’єднали у дівчинки праву півкулю мозку від лівої.

Попри те, що операція була успішною, і напади епілепсії у восьмирічної дитини на деякий час припинилися, припинилися, Злату почали турбувати головний біль та блювота. МРТ показало: відʼєднана права півкуля мозку дівчинки атрофується. Єдиний спосіб допомогти дівчинці — повністю видалити уражену півкулю.

Злата після операції займається волонтерством — збирає гроші на ЗСУ

«Ми йдемо на такі складні втручання, адже це — єдиний шанс для дитини жити повноцінним життям, без судом. Мозок дитини є напрочуд нейропластичним. Він іноді дозволяє видалити цілу півкулю без важких неврологічних наслідків, позаяк інша півкуля перебирає на себе функції видаленої. Таким чином мозок дитини і далі повною мірою може виконувати свою функцію. І, на щастя, саме так і сталося у випадку Злати», — розповіла неврологиня Марія Павлюк. 

Після видалення правої півкулі дівчинка почувається добре. Злата повернулася до повноцінного життя та навіть займається волонтерством, збирає гроші на потреби ЗСУ.