У Львові чоловіка врятували від пухлин, які трапляються у 4 людей на мільйон

Чоловіка шість років лікували від епілепсії. А з’ясувалося, що його судоми спричиняла рідкісна пухлина підшлункової залози

48-річний Сергій із Львівщини занедужав шість років тому. Тоді чоловік уперше втратив свідомість та в нього з'явилися напади судом. Лікарі за місцем проживання діагностували у нього епілепсію. Про це 14 лютого повідомили у Першому медичному об’єднанні.

“Чоловік роками пив ліки, але ставало лише гірше. Останні ж пів року взагалі стали найважчими в житті Сергія. Розповідає: “Я вже не міг працювати. Мене часто турбували напади судом, я втрачав свідомість, почав падати зір. Але найгірше було те, що одного разу я пішов в магазин та забув дорогу додому. А в магазині не зрозумів де я””, — йдеться у повідомленні.

Торік у жовтні, після чергового нападу судом швидка привезла Сергія до Лікарні Святого Пантелеймона. У пацієнта був критично низький рівень цукру в крові. Тому лікарі провели КТ-дослідження підшлункової залози та виявили там підозрілий утвір.

Фото Першого медичнного об'єднання
Фото Першого медичнного об'єднання
Фото Першого медичнного об'єднання
Фото Першого медичнного об'єднання
Фото Першого медичнного об'єднання

“Це вкрай рідкісні пухлини, що зустрічаються лише в 4 людей на 1 000 000 населення. Такі новоутворення переважно доброякісні, але шкоду наносять чималу. Адже інсуліноми зумовлюють активне продукування гормону інсуліну, що викликає гіпоглікемію - різке падіння рівня цукру в крові. Як наслідок - втрата свідомості та судоми. Допомогти пацієнту могла лише операція з видалення пухлин”, — розповіли у Першому медичному об’єднанні.

Команда хірургів спершу провела малоінвазивне видалення одно сантиметрової пухлини хвоста підшлункової. “Складність цієї операції полягає в тому, що в місці втручання проходять селезінкові судини та артерії, пошкодження яких може призвести до серйозних ускладнень. Цей етап пройшов успішно. За місяць хірурги після дообстеження та підтвердження виконали другу операцію з видалення ще іншої пухлини - вже в головці підшлункової залози. Тут також минулося без ускладнень”, - розповідають лікарі. Вже на 5-й день після другого втручання Сергій поїхав додому. Рівень цукру в його крові нормалізувався. Напади судом теж більше не турбують чоловіка.