У п’ятницю у Львові вшанують пам’ять жертв Голокосту

Під час заходу відбудеться презентація історії єврейської родини Розенталь, яка опинилась у Львівському гетто під час Другої світової війни

26 січня у Львові вшанують пам’ять жертв Голокосту. Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради, у четвер, 25 січня.

Зокрема, о 12:00 відбудеться покладання квітів до пам’ятного каменю на місці колишнього Янівського концтабору. Опісля, о 13:00 пройде мітинг та покладання квітів до пам’ятника жертвам Львівського гетто.

О 14:00 у Меморіальному музеї тоталітарних режимів «Територія Терору» (барак №2) відбудеться презентація історії єврейської родини Розенталь, яка перебувала у Львівському гетто під час Другої світової війни. Під час заходу представлять архівні документи, сімейні фотографії та особисті речі родини, які зараз зберігаються у фондах музею,

«Рік тому до музею передали теку з документами, які охоплюють період від 1838 до 1960 років включно. У документах — інформація про те, як родина Розенталь купляла та продавала нерухомість, а також відомості про народження, одруження та смерть членів сім'ї. Про повсякденне життя не було жодних свідчень: знайдена у вільному доступі інформація зводилася до кількох речень», — розповіли у Меморіальному музеї тоталітарних режимів «Територія Терору».

За даними архівних документів, Отто та Хелена Розенталь працювали лікарями, жили у Львові на вул. Кармелітській (нині — Просвіти) зі своїми дітьми, Зиґмундом та Кароліною. Подружжя загинуло у Львівському гетто в 1943 році. Під час дослідження історикам вдалося дізнатися про коріння сім’ї Розенталь та повсякденне життя родини у Львові. Також дослідники встановили, як Кароліні Розенталь вдалося врятуватися з гетто.

Організаторами заходів є Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія Терору», Єврейська релігійна громада прогресивного іудаїзму «Тейва» та Всеукраїнський єврейський благодійний фонд «Хесед-Ар'є».