У Львові жителі будинку замінили столітню браму на алюмінієві двері

Притягнути мешканців до відповідальності не можна, адже будинок не є пам'яткою і не підлягає захисту

У Львові мешканці будинку на вулиці Шараневича, 9 самовільно замінили історичну браму на алюмінієві двері. Будинок не є пам'яткою і не підлягає захисту, тож притягнути мешканців до відповідальності не вийде. Про це повідомили у Львівській міськраді у четвер, 18 січня.

У мерії додають, що автентична брама, ймовірно, вже втрачена. «За словами мешканців, столітня вхідна металева брама перебувала в поганому стані. На жаль, замість відповідної реставрації, браму вирішили замінити, ще й у такий варварський спосіб», — прокоментували у ЛКП «Бюро спадщини».

Будинок до заміни дверей
Двері, які самовільно встановили мешканці

Будинок належить до цінної історичної забудови, тож мешканці мали можливість відреставрувати цю браму в межах міської Програми співфінансування, сплативши лише 30% від вартості всіх робіт. Жителів будинку закликали у вересні подати заявку на відновлення брами, ті ж пообіцяли розглянути можливість участі.

«Під час зустрічі ми нагадали мешканцям про цінність будинку та його елементів і наголосили, що навіть якщо будинок не є пам'яткою, він є частиною цінної історичної забудови, яку потрібно берегти», — додають у ЛКП «Бюро спадщини».