• Головна
  • Новини Львова
  • Чому падають балкони у Львові? Упродовж місяця в місті сталися два обвали, один закінчився трагічно

Чому падають балкони у Львові? Упродовж місяця в місті сталися два обвали, один закінчився трагічно

У Львові до 15 жовтня обіцяють обстежити всі балкони, однак грошей на їх ремонт зараз немає

Протягом останнього часу у Львові почастішали випадки падіння балконів. Так лише за останні два тижні зафіксували два такі інциденти. Перший  стався 31 липня цього року на вул. Джерельній. Тоді, на щастя, ніхто не постраждав. Другий — закінчився трагічно: через обвал помер львів’янин.

Журналістка LVIV.MEDIA з’ясовувала наскільки захищені мешканці міста від таких випадків, куди звертатись у випадку, якщо ваш балкон є аварійним та чи варто очікувати на допомогу від міської влади.

Обвали балконів у Львові

31 липня, у будинку на вулиці Джерельній, 43 стався обвал балкона у квартирі на другому поверсі. Власниця помешкання Ольга Баландюх говорить, що живе в цій квартирі вже 40 років. У травні і червні цього року зверталась до міської ради із заявами, бо балкон виглядав аварійним та перехиленим, відповідей не було. У Шевченківській адміністрації відповіли, що на заяви з проханнями про ремонт не реагували, адже квартира перебуває у приватній власності.

Наступний, на жаль, трагічний інцидент, трапився увечері 13 серпня. На вулиці Під Дубом, 2 близько 23:00 обвалився балкон на четвертому поверсі будинку. В цей момент на балконі перебував 43-річний чоловік. Львів’янина госпіталізували, проте через травми, що були несумісні з життям, чоловік помер.

Голова Галицької районної адміністрації Галина Гладяк зазначила, що будинок, де сталася трагедія, забудови 1896-1905 років. Будівля списана з балансу міської ради у 2020 році, зараз управителем будинку є ЛКП «Старий Львів». При передачі помешкання власникам, проводилося обстеження і на той час всі конструкції у будівлі були у задовільному стані. Також, як поінформувала Галина Гладяк, у 2014 році у будинку провели косметичний ремонт.

«У 2014 році, коли відкривався ТЦ „Форум“  [будинок, де сталася трагедія, розташований поруч — ред.], у будівлі були проведені ремонтні роботи. Візуально балкон не потребував капітального ремонту. Висновку, що балкон аварійний, немає», — зазначила Гладяк.

З її слів, в кінці 2022-го року та в червні 2023 було звернення від мешканців будинку до ЛКП «Старий Львів» щодо аварійності балкона. Там відповіли, що балкон є «приватною власністю і власники мають обов’язок щодо його утримання».

Голова Галицької районної адміністрації не змогла дати відповідь, хто понесе відповідальність за трагедію. «Будуть вестися слідчі дії, тоді будуть якісь висновки», — сказала Галина Гладяк.

Як міська рада вирішує “балконне питання”

Як повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, загалом у Львові є 380 тисяч балконів, майже всі — 372 тисячі — перебувають у  приватній власності. У 2008 році міська влада запустила “Програму співфінансування реставрації балконів житлових будинків — пам’яток культурної спадщини”. За 15 років відреставрували 246 балконів у будинках, що розташовані в історичному ареалі міста. У травні цього року сесія міськради затвердила нову Програму, що діятиме два роки з 2023 до 2025-го, але відновлення балконів знову ж таки мало проводитись лише в історичних будинках. Та, як пояснювали тоді в управлінні охорони історичного середовища міськради, нових заявок від мешканців не прийматимуть, а опрацьовуватимуть ті, що були подані у 2020-2021 роках. Загалом планувалось, що за цей період відремонтують балкони за вісьмома адресами.

Фінансова частка учасників цієї програми залишається незмінною – 10 тис. грн за реставрацію одного балкона. Решту вартості робіт оплачує місто.

Перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко сьогодні повідомив, що міська рада може розширити дію програми на всі райони Львова: «На найближчій сесії міськради плануємо підняти це питання та узгодити суму, яку буде оплачувати мешканець, а яку місто».

Водночас голова Галицької районної адміністрації  Галина Гладяк розповіла, що зараз у центральній частині міста триває огляд балконів.

«Протягом місяця будемо обстежувати балкони у старій частині міста, зокрема ті, які виходять на проїжджу частину та хідники», — каже чиновниця.

За її словами, якщо буде видно, що балкон перебуває в аварійному стані, його власнику запропонують написати листа до міськради, щоби та виготовила висновки щодо аварійності. Мешканцям будинків, які розташовані в інших частинах міста, у разі виявлення аварійності радить звертатися на «Гарячу лінію міста». Втім їх ремонти залишаються справою власників помешкань.