Два роки жила з гельмінтом: у львів'янки витягнули 14-сантиметрового паразита

Львів’янка звернулася по медичну допомогу вже із болісними відчуттями в місці пухлинки

На Львівщині зафіксували другий випадок дирофіляріозу.

Про це повідомляє Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

У 24-річної львів’янки з-під шкіри біля ока витягнули 14-сантиметрового гельмінта.

Як встановили лікарі Центру під час епідрозслідування, паразит «оселився» під шкірою повіки ока ще два роки тому. Проте тоді ніхто жінці не повірив. З неї глузували, тож вона не зверталася до лікарів. При цьому час від часу відчувала ворушіння в ділянці ока.

Перебігати хвороба може не помітно. Проте характерною ознакою для дирофіляріозу є відчуття пересування під шкірою. Причому переміщуватися гельмінт може на кілька сантиметрів на добу.

«Це вже другий випадок дирофіляріозу на Львівщині у цьому році, за цілий попередній 2022-ий було два випадки цієї хвороби. Львів’янка звернулася по медичну допомогу вже із болісними відчуттями в місці пухлинки, що утворилася у куточку ока. Характерним для дирофіляріозу є міграція паразита, - розповідає Елла Матіяш – лікар-паразитолог Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Що таке дирофіляріоз

Дирофіляріоз — зоонозний (інфекційні хвороби, що звичайно поширені у тварин, але здатні іноді передаватися від тварин до людини) гельмінтоз, який спричинюють гельмінти роду Dirofilaria.

Зазвичай дирофіляріоз проявляється або підшкірними вузлами, у багатьох випадках хвороба перебігає безсимптомно. При ураженні ока (це яке майже в 45% випадків) виникають вузли під шкірою повік.

Переносять дирофіляріоз інфіковані при укусі хворих тварин комарі. В організм людини личинка гельмінта потрапляє з укусом через укус комара.

З моменту зараження людини до утворення пухлини може минути від одного місяця до двох років.

Спершу на місці укусу комара з'являється невеличке ущільнення, яке згодом може вирости до розмірів пухлини.

Нагадаємо, цьогоріч у різних регіонах України фіксують збільшення кількості комарів. Крім того, українці зауважують, що укуси комах переживаються складніше, у декого з’являються алергічні реакції — свербіж і набряки.