• Головна
  • Новини Львова
  • ЮНЕСКО засудило знищення Росією будинку у Львові, який належить до Всесвітньої спадщини

ЮНЕСКО засудило знищення Росією будинку у Львові, який належить до Всесвітньої спадщини

Цей напад перший з моменту початку війни 24 лютого 2022 року на територію, яка охороняється Конвенцією про всесвітню спадщину,

ЮНЕСКО засуджує бомбардування історичної будівлі у Львові, розташованої в буферній зоні об’єкта Всесвітньої спадщини «Львів – Ансамбль історичного центру».

Про це йдеться на сайті ЮНЕСКО

Цей напад перший з моменту початку війни 24 лютого 2022 року на територію, яка охороняється Конвенцією про всесвітню спадщину, йдеться у повідомленні ЮНЕСКО.

Це є порушенням цієї Конвенції, а також Гаазької конвенції 1954 року про охорону культурних цінностей у Подіях збройного конфлікту.

ЮНЕСКО нагадує про зобов'язання держав-учасниць. Держави-учасниці Конвенції про всесвітню спадщину зобов'язуються не вживати жодних навмисних заходів, які могли б завдати шкоди культурній і природній спадщині, розташованій на території інших держав-учасниць. Ці зобов'язання поширюються на буферні зони.

Буферні зони є додатковим рівнем захисту об’єктів всесвітньої спадщини, межі яких визнає та затверджує Комітет всесвітньої спадщини.

Відповідно до Гаазької конвенції 1954 року держави-учасниці також зобов’язуються утримуватися від будь-яких актів ворожості, спрямованих проти культурних цінностей.

У березні 2022 року генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азуле надіслала листа міністру закордонних справ Російської Федерації, щоб нагадати йому про ці зобов’язання та уточнити координати об’єктів Світової спадщини в Україні.

«Львів також є креативним містом ЮНЕСКО для літератури, і незабаром буде приймати культурний центр ЮНЕСКО, який стане національним центром для українських митців», - йдеться у повідомленні.

З початку війни ЮНЕСКО підтвердила пошкодження понад 260 українських культурних цінностей.

Нагадаємо, у ніч на 6 липня Росія вдарила ракетами “Калібр” по Історичному ареалу - буферній зоні об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Львів - Ансамбль історичного центру". Комплекс із 17-ти житлових будинків розташований по вул. Стрийській, на розі з вул. Академіка Сахарова під №№50 -76в - має статус пам’ятки архітектури місцевого значення.