• Головна
  • Новини Львова
  • У Львівській громаді перебуває 20 бомбосховищ радянського періоду: чи відновлюватимуть їх

У Львівській громаді перебуває 20 бомбосховищ радянського періоду: чи відновлюватимуть їх

З бюджету міста на ремонт захисних споруд виділили 2 мільйони гривень

У власності Львівської громади перебуває близько 20 бомбосховищ радянської доби. Вони закинуті та вже декілька десятків років їх не експлуатують. Та на цей рік Львівська міськрада виділила 2 мільйони гривень на ремонт частини з них. Розпочнуть ремонт з укриття у Святоюрській горі.

Про це пише «Суспільне»

Андрій Риштун, дигер та дослідник Львова, нещодавно натрапив на закинуте укриття радянської доби біля підніжжя Святоюрської гори.

«Я гуляв тут по парку, дивлюся: герметичні двері вниз. Ну, звичайно, пішов, подивився, і я був вражений тим, що є десять абсолютно сухих відносно чистих кімнат», — каже Андрій Риштун.

Андрій Риштун також дізнавався історію бомбосховища, каже, що воно було зазначеним за одним із підприємств.

Фото: «Суспільне»

«Воно числилось за Товариством "Львівавтозапчастина", але його виключили з реєстру. Хоча для захисту від звичайних атак цілком підійде: тут є місце, є гора над нами. За Радянського Союзу всі підприємства зобов’язані були мати бомбосховища. Так як на їхній території не було місця, де його побудувати, вони його побудували у сквері напроти. Його обладнали вентиляційними установками, тут був запас води та дизель-генератор», — розповідає Андрій Риштун.

У підземному укритті збереглася частина труб, вентиляції та електромереж, розповідає дигер.

У Львівській громаді є багато подібних старих укриттів. Переважно всі вони – неподалік промислових об’єктів. Та саме у комунальній власності громади перебуває менш як два десятки, говорить керуюча справами виконавчого комітету Львівської міської ради Наталія Алєксєєва.

Фото: «Суспільне»

«В кінці 2022 року ми на сесії міської ради винесли програму ремонту якраз приміщень фонду захисних споруд. На цей рік вже передбачено кошти і будуть вже здійснюватися ремонти, що стосується якраз захисних споруд. В програмі ми поки що виділили 12 бомбосховищ», — каже Наталія Алєксєєва.

За її словами, з бюджету міста на ремонт захисних споруд виділили 2 мільйони гривень. Відновлення укриттів почнуть саме з того, що знаходиться біля Святоюрської гори вже найближчим часом.

Нагадаємо, про нові виклики для архітектури в умовах війни в інтерв’ю LVIV.MEDIA розповів львівський архітектор і дизайнер, засновник студії SavytskyyDesign, член містобудівної ради Львова Марко Савицький.