У Львові лікарі врятували чемпіона з кікбоксингу

Чоловіку вдалося зберегти життя, бо він вчасно розпізнав критичний стан та звернувся за медичною допомогою.

Чемпіона з кікбоксингу, в якого просто на тренуванні стався серцевий напад, врятували у Лікарні Святого Пантелеймона.

Про це пишуть на сторінці лікарні.

41-річний Юрій Рак професійний кікбоксер, дворазовий чемпіон України, чемпіон світу та майстер спорту міжнародного класу. До серцевого нападу ніколи не скаржився на проблеми з серцем. Напад стався раптово у спортзалі.

«Закінчував виконання вправи, як зненацька відчув важкість. Вирішив зробити перерву, щоб відновитись, але цього так і не сталось», - згадує спортсмен.

Тоді Юрій вирішує припинити тренування і їхати додому. Та в авто йому знову стає погано: відчув жар та біль у грудях.

«Таке враження, ніби я пробіг 3 км за 5 хв», - каже кікбоксер.

Чоловік зателефонував дружині, а вона викликала швидку. Медики доставили спортсмена в невідкладне відділення лікарні Святого Пантелеймона.

Пацієнт був у критичному стані. Симптоми вказували на гострий інфаркт міокарда. Кардіологи виконали необхідні обстеження та підтвердили первинний діагноз. Коронарна артерія пацієнта була закоркована. Через гостре порушення кровопостачання вже почалося пошкодження та відмирання серцевого м'яза. Необхідна була невідкладна операція.

Втручання провели найменш травматичним методом - малоінвазивним. Через судину на стегні ввели спеціальний катетер і ним доправили до закупореної артерії стент. Це метелевий каркас, який розширює судину і відновлює кровопостачання серця. Стентування минуло успішно.

Протягом двох тижнів Юрій проходив реабілітацію в Центрі медичної реабілітації в Брюховичах. Його виписали без жодних ознак серцевої недостатності, в повній готовності продовжити активний спорт.

У лікарні зазначають, що чоловіку вдалося зберегти життя, бо він вчасно розпізнав критичний стан та звернувся за медичною допомогою.

Саме час грає визначальну роль у лікування інфарктів. За допомогою необхідно звернутися не пізніше ніж за 2 години від появи перших симптомів. Це так зване «золоте вікно». Якщо за цей час лікарі нададуть допомогу, наслідки зводяться майже до нуля.

Майже дві третини людей, в яких стається інфаркт міокарда, помирають саме через запізніле звернення. Щороку ця недуга вражає понад сорок тисяч українців. Десятиліттями саме інфаркт посідає перше місце у списку найпоширеніших причин смертності в Україні. Згідно з прогнозами Міністерства охорони здоров’я, через війну такі хвороби як інфаркт помолодшають ще на 10-15 років.

Нагадаємо, львівські лікарі пересадили легені важкохворому чоловіку. Два роки тому його самопочуття різко погіршилось: чоловік стрімко втрачав вагу, у нього почались часті приступи задишки.