• Головна
  • Новини Львова
  • Новий день міг стати останнім: львівські лікарі пересадили легені важкохворому чоловіку

Новий день міг стати останнім: львівські лікарі пересадили легені важкохворому чоловіку

Фото: Перше медичне об’єднання Львова

Останній рік Сергій був повністю киснезалежним

Львівські лікарі пересадили легені Сергію Кудію, який не міг жити без кисневої підтримки.

Про це повідомляє Перше медичне об'єднання Львова.

Два роки тому його самопочуття різко погіршилось: чоловік стрімко втрачав вагу, у нього почались часті приступи задишки. Сатурація впала до 80%. Інгаляційні препарати уже не допомагали.

Чоловік не міг жити без кисневого концентратора, адже йому діагностували хронічне обструктивне захворювання обох легень та тотальну бульозну емфізему.

Останній рік Сергій був повністю киснезалежним. Він втратив 20 кг та жив з очікуванням, що кожен новий день може стати останнім. Хвороба швидко прогресувала та забирала останні сили пацієнта.

Операція тривала 10 годин та пройшла успішно.

Нині, на 12-тий день після пересадки, пацієнт почувається дуже добре. Він багато ходить та наполегливо розпрацьовує легені з допомогою тренажерів.

Легені Сергій Кудій отримав від посмертного донора. Ним став 42-річний мешканець Нововолинська. Чоловіка вразив важкий інсульт та медики констатували смерть мозку. Рідні чоловіка дали згоду на забір органів. Окрім Сергія, тієї ночі було врятовано ще три життя.

Нагадаємо, нещодавно у Львові американський хірург Роберт Монтгомері разом з командою українських фахівців пересадив нирку 37-річному пацієнту. Трансплантація була родинною — нирку пересадили від батька до сина.