У Львові лікарі врятували чоловіка, в якого зупинився кровообіг та дихання

Уночі 22 серпня лікарів викликали до чоловіка, який скаржився на проблеми з диханням

Львівські лікарі врятували чоловіка, в якого зупинився кровообіг та дихання. Пацієнт має діабет і скаржився на проблеми з диханням.

Про це 22 серпня розповіли у Львівському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Фото: Микита Печеник, Lviv.Media

Уночі 22 серпня лікарів викликали до чоловіка, який скаржився на проблеми з диханням. По приїзду медики побачили, що пацієнт був блідий, вкритий липким потом та без свідомості.

"Разом із фельдшером Андрієм Соколиком почали огляд. Пульсація на периферичних артеріях ще зберігалася, але тиск впав до 70/40. Сатурація була 40. Уточнили, що хворий був діабетиком, цукор при обстеженні показав 20,1 мілімоля", — розповідає лікарка з медицини невідкладних станів станції ЕМД "Червоноград" Мирослава Шевчук.

Вона додає, що пацієнту потрібно було зняти кардіограму, щоб виявити, чому відбулося падіння тиску. Тож чоловіка поклали на спину, але раптом у нього зупинився кровообіг та дихання. Лікарі одразу переклали хворого на тверду поверхню й почали реанімацію: непрямий масаж серця, штучну вентиляцію легень.

"Як тільки пройшло 4 цикли й мали вже вводити адреналін, хворий почав самостійно дихати, з’явився пульс, піднявся тиск. Ми підключили дофамін, хворого стабілізували, і вже під час того, як пацієнта спускали в карету швидкої, він був при свідомості", — каже лікарка.

Після цього чоловіка перемістили в машину швидкої допомоги та відвезли до кардіологічного відділення лікарні Святого Пантелеймона Першого територіального медоб’єднання Львова.

Усю дорогу пацієнт був стабільний. Кардіограма, яку зняли в машині, показала, що в чоловіка є підозра на гострий коронарний синдром, задній трансмуральний інфаркт міокарда, а також підозра на тромбоемболію легеневої артерії. Пацієнт зізнається, що пам’ятає лише те, що підійшов до вікна, і вже отямився у "швидкій".

"Сподіваємось, що чоловік, в якого в анамнезі хронічне захворювання легень та підвищений цукор, тепер уважніше ставитиметься до свого здоров’я, дотримуватиметься дієти та проходитиме профілактичні огляди. Адже не кожному дається другий шанс на життя", — наголошує Мирослава Шевчук.

Читайте також: