• Головна
  • Новини Львова
  • Львівський лікар, якого звільнили через відмову йти в укриття під час повітряної тривоги, відсудив у лікарні майже 130 тис. гривень (оновлено)

Львівський лікар, якого звільнили через відмову йти в укриття під час повітряної тривоги, відсудив у лікарні майже 130 тис. гривень (оновлено)

Крім того, лікаря поновили на роботі

Працівника Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, де він працював на посаді лікаря з медицини невідкладних станів, звільнили за відмову йти до укриття під час повітряної тривоги. Через це він відсудив у лікарні 128,3 тисяч грн компенсації.

Про це йдеться у тексті рішення суду.

Чоловіка звільнили із займаної посади на підставі п. 1 ч. 1 ст. 41 КЗпП (одноразове грубе порушення трудових обов'язків керівником підприємства, установи, організації всіх форм власності).

Проте в суді позивач зазначив, що звільнення є незаконним, оскільки його посада не віднесена до жодної категорії працівників, які зазначені в цьому пункті (п. 1 ч. 1 ст. 41 КЗпП).

У суді встановили, що 2 березня під час оголошеної повітряної тривоги у Львові між лікарем та директором медичного закладу виник конфлікт через відмову медпрацівника пройти в укриття.

Згідно з актом службового розслідування, "лікар з медицини невідкладних станів пункту медицини катастроф грубо порушив свої трудові обов`язки", тож його звільнили.

Суд визнав, що лікар-керівник бригади не є керівником підприємства, тому до нього не може бути застосовано норми п. 1 ч. 1 ст. 41 КЗпП України і він не може бути звільнений з роботи на її підставі. Тому суд скасував наказ про звільнення, а також вирішив поновити позивача на роботі та стягнути на його користь середній заробіток за час вимушеного прогулу в розмірі 24,6 тисяч гривень.

Крім цього, Центр має виплатити Назару Моряку середній заробіток, який він міг отримати за час звільнення з 5 березня до 30 червня, а це – 98,6 тис. грн, а також компенсувати 5 тис. грн витрат на адвоката. Загалом лікар відсудив у медзакладу 128,3 тис. грн компенсації.

Нагадаємо, львів’янин відсудив у Львівської міської ради 135 тис. грн за повалене на автівку дерево. Того дня у Львові була сильна буря, що повалила 118 дерев, однак цей факт суд не врахував. Дерево, яке впало на автівку, перебуває на балансі міської влади, відтак ЛМР виплатить чоловікові компенсацію.