Легендарний американський хірург провів у Львові три операції з пересадки нирки

Директор Інституту трансплантації в медичному центрі Лангоне Нью-Йоркського університету Роберт Монтгомері провів за 30 років роботи близько 2000 трансплантацій.

Директор Інституту трансплантації в медичному центрі Лангоне Нью-Йоркського університету Роберт Монтгомері провів за 30 років роботи близько 2000 трансплантацій. Хірург, занесений при житті у Книгу рекордів Гіннеса два дні оперував у Львові разом з місцевими медиками.

Про це на своїй сторінці у Facebook сьогодні, 25 травня, написав Максим Овечко, керівник центру трансплантології Першого територіального медичного об'єднання (ТМО) Львова.

Під час свого візиту до Львова Роберт Монтгомері спільно з хірургами лікарні святого Пантелеймона першого ТМО провів три успішні трансплантації нирки. Також знаменитий хірург зустрівся зі львівськими лікарями та прочитав кілька лекцій для своїх колег.

[caption id="attachment_30521" align="alignnone" width="1024"] Робер Монтгомері оперує разом з хірургами лікарні святого Пантелеймона у Львові
Фото: Максим Овечко[/caption]

Легенда світової трансплантології

За словами Максима Овечка, зустріч з Робертом Монтгомері була за честь і для нього, і для всієї команди львівських трансплантологів.

"Монтгомері  перший, хто заснував принцип перехресної трансплантації нирки “доміно”. Далі організував та провів найбільший ланцюжок перехресних трансплантацій, за що був занесений до Книги рекордів Гіннеса. Це 10 пересадок нирок від живих донорів одномоментно. Як це працює: скажімо, чоловік і дружина з несумісними типами крові чи тканин обмінювалися органами з іншою парою, яка перебуває в подібному становищі. Тільки уявіть, скільки життів було врятовано за один день", - пояснює очільник центру трансплантології роль американського хірурга у світовій медицині. 

Саме Роберт Монтгомері запровадив лапароскопічний метод видалення нирки у живого донора, який став найпоширенішою практикою в сучасній хірургії сьогодні. Крім того, під керівництвом американського хірурга вперше у світі здійснили успішну операцію пересадки нирки від свині до людини.

Роберт Монтгомері та керівник центру трансплантології Першого Львівського ТМО Максим Овечко

Та крім того, особиста історія 62-річного доктора Монтгомері нагадує швидше пригодницький серіал, адже у грудях самого великого трансплантолога б'ється серце, пересаджене від 25-річного чоловіка з гепатитом С, який помер від передозування героїном. Проте з лікарні Роберт Монтгомері вийшов без будь-яких вірусів. Саме під час цього досвіду в нього народилась революційна ідея пересадки органів тварин людям, яку він зрештою і втілив на практиці.

"Він прожив 57 років зі спадковою формою дилятаційної кардіоміопатії. Монтгомері пережив свого батька та старшого брата, які померли від того ж захворювання у віці 52 та 35 років. Він вважає, що біль, який він відчув, спостерігаючи, як його батько помирає в лікарні протягом двох років, став причиною його кар’єри в трансплантаційній хірургії. І сам, чекаючи на пересадку серця, помираючи в лікарняній палаті від серцевої недостатності, не розумів, чому має чекати, поки хтось загине, щоб йому дістався донорський орган", - пише Максим Овечко.

Нагадаємо, як повідомляв Lviv.Media, станом на 15 квітня з початку повномасштабної війни львівські лікарі провели вісім трансплантацій органів. Загалом у Першому медоб’єднанні Львова за два роки провели сто таких операцій.