Далі "маршруткою": як та навіщо у Львові будуватимуть перехоплювальні паркінги

А також місця на в'їздах до Львова, де можна залишити авто

Нещодавно Львівська міська рада зарезервувала ділянку на вулиці Стрийській для облаштування перехоплювального паркувального майданчика. На автостоянці буде понад 1200 паркомісць.

Поговорили про це детальніше з очільником управління транспорту Львівської міської ради Орестом Олеськівим.

Що таке перехоплювальний паркінг

Перехоплювальні паркінги дозволяють максимально дешево залишити свій автомобіль і пересісти на громадський транспорт водіям, які прибувають до міста з прилеглих населених пунктів. Така практика існує в багатьох європейських містах та інших містах світу для розвантаження міського трафіку, особливо в центрі міста.

Проєкт на Стрийській

"Ми пропрацьовували усі в’їзди в місто. Наразі зупинилися на Стрийському напрямку. Ця вулиця має значний щоденний потік автотранспорту. Також тут є підхожа ділянка між вулицею Стрийською та Іподромом", — каже Орест Олеськів. 

Урбаніст Юліан Чаплінський у коментарі Lviv.Media погодився, що ідея перехоплювальних паркінгів є позитивною. Він пояснив, чому перший з них варто робити на Стрийському напрямку.

"Паркінг “Кінг-Кросу” не дуже зручний, бо розташований на іншій стороні дороги від в’їзду до Львова. Для цього водіям треба розвертатися, що створить затори та купу інших незручностей", — каже Юліан Чаплінський. 

За словами Олеськіва, для ділянки буде створена окрема шоста зона паркування з пільговою ставкою. 

"Розраховуємо при належному фінансуванні реалізувати це у 2022 році. Якщо з фінансуванням виникнуть труднощі, доведеться відкласти до 2023 року", — окреслює терміни посадовець. 

Наразі невідомо, буде цей паркінг безкоштовним чи платним. В управлінні транспорту кажуть, що, можливо,  інтегрують його з електронним квитком.

"Така практика є, наприклад, в Нідерландах, де водії купують квиток на перехоплювальному паркінгу, який і буде електронним проїзним квитком в громадському транспорті", — пояснює Орест Олеськів.

Перехоплювальні паркінги — система рішень

Засновник громадської організації "За якісний транспорт" Святослав Товстига розповів, що потрібно місту для успішної реалізації ідеї перехоплювальних паркінгів.

"Мета благородна, але це має бути система рішень. Місту треба закупити ще десь 500 одиниць транспорту, щоб це було комфортно. З перехоплювальних паркінгів до центру міста має нормально курсувати незавантажений транспорт, інакше водії не захочуть пересідати з приватних авто, — зазначає Святослав Товстига. 

Урбаніст Чаплінський додає, що найголовніше — це обладнання магістральних вулиць виділеними смугами громадського транспорту, які дозволять водіям доїхати до центру за приблизно 20 хвилин.

Також Святослав Товстига міркує, що така ініціатива може не працювати, якщо не зафіксувати це юридично.

"Органам місцевого самоврядування в рамках відповідного Закону мають надати право забороняти в’їзд в центр автомобілям, які зареєстровані не у Львівській ТГ, по дням, по годинах, або ж робити його платним. Інакше навряд люди захочуть пересідати на громадський транспорт", — каже очільник ГО "За якісний транспорт".

Важливо й те, що міський транспорт має курсувати до перехоплювальних паркінгів, не покидаючи межі Львівської територіальної громади.

Святослав Товстига каже, що таку ідею можна пропрацювати вже, домовившись із гіпермаркетами та ТРЦ. Цей експеримент дасть можливість побачити готовність львів'ян та гостей міста пересідати на громадський транспорт, не витрачаючи багато грошей.

Де можна залишити авто на в'їзді до Львова зараз

Наразі функцію перехоплювальних паркінгів виконують автостоянки гіпермаркетів і ТРЦ. Lviv.Media підготувало ексклюзивну ілюстрацію місць, де можна залишити своє авто та пересісти на громадський транспорт.

Фото: Lviv.Media

Нагадаємо, Lviv.Media розповідало, у яких напрямках у Львові планують продовжити трамвайні маршрути, а також з'ясувало, куди зможуть доїжджати нові тролейбуси з автономним ходом, які збирається закупити міськрада. Йшлося зокрема і про Стрийський напрямок.