Подорож Бойківщиною: їдемо у Верхню Рожанку

Церкві Зіслання Святого Духа вже понад 200 років

Продовжуємо розповідати про дерев'яні церкви Бойківщини. Під час поїздки, скажімо, до Славського, варто не полінуватися та заїхати до сусіднього села — Верхньої Рожанки. Хоч шлях сюди зовсім непростий через погану дорогу.

Родзинка Верхньої Рожанки - 200-літня дерев'яна церква Зіслання Святого Духа без жодного цвяха. Сюди приїжджають туриси, а  екскурсію їм проводить священник Православної церкви Ярослав Левицький.

На території храму є дзвіниця, яку збудували 1875 року. І дзвіниця, і церква мають статус "Пам'ятки архітектури національного значення".

"Це пам'ятка предків, історії духовна святиня, яку потрібно зберігати для нащадків, як вказівник віри наших дідів та бабів", — каже настоятель.

Фото: Аліна Хоменко. Lviv.Media

Священник служить у цій церкві 7 років, однак тут зіштовхнувся з деякими труднощами. Наприклад, дерев'яна церква не має ніяких протипожежних систем, є тільки вогнегасник.

Щоб ненароком не виникла пожежа, тут пильнують, щоб ніхто не залишав палаючих свічок.

Опалення тут електричне, так економніше і безпечніше. Всередині церкви - електрична підсвітка. Отець каже, що за всім пильнує, та все ж, пожежна система є просто необхідністю.Церква потребує реставрації. Останній раз її ремонтували ледь не 50 років тому. Конче потребує ремонту ґонт, який потрібно повністю знімати.Заїхати у Верхню Рожанку варто не тільки заради церкви, а й щоб відпочити душею. Тут дуже тихо та спокійно. Хоча у селі проживає тисяча людей. Отець Ярослав каже, люди звідси не їдуть, та й околиця потроху розвивається. Ось нещодавно тут збудували школу на понад 180 дітей, яку назвали кольоровою мрією.

Нагадаємо, раніше Lviv.Media розповіло, чому варто завітати до Верхнього Синьовидного, якщо ви подорожуєте Бойківщиною.