Коли відзначають День святого Дмитра у 2024 році?

День святого Дмитра або Дмитрівська поминальна субота – це день, коли вшановують покійних у церквах особливим чином. День святого Дмитра 2024 року припадає на 26 жовтня, відповідно до нового церковного календаря. 

Хто такий Димитрій Солунський?

Великомученик Димитрій Солунський вшановується як покровитель воїнів, тож у цей день слід вшановувати усіх полеглих воїнів. На іконографії Димитрій Солунський зображується у вигляді воїна в обладунках, який тримає у своїх руках меч та спис.

Саме цей образ надихає вірян молитися та просити про допомогу, особливо під час тяжких моментів військової служби. У дмитрівську поминальну суботу заведено думати та молитися про всіх воїнів, які служать в армії та щодня ризикують своїм життям заради безпеки та миру у своїй рідній країні.

Що потрібно робити у Дмитрівську поминальну суботу?

У цей особливий день в кожному храмі проводиться богослужіння, які спрямовані на спасіння душ покійних. Тож в цей день потрібно обов'язково відвідати церкву та запалити свічки за померлих родичів. Також ви можете замовити молебень або передати священнику записку, на якій вказані імена померлих для того, щоб згадати всіх під час молитви.

Дмитрівська поминальна субота – це ще один день у році, коли родичі померлих готують вдома поминальний обід, для якого готують млинці, пироги та інші страви, які були улюбленими померлого родича. Крім вшанування пам'яті загиблих цей день призначений для зміцнення родинних зв'язків.  

Наше життя не таке вже й довге, щоб витрачати його на сварки, тож цінуйте кожен прожитий день у колі своїх рідних та близьких.

Якщо ви хочете більш глибше вшанувати пам'ять померлих, у цей день можна відвідувати кладовища та прибирати на могилах. 

Заборони та обмеження, яких варто дотримуватись у День святого Дмитра: 

  • при відвідуванні кладовища не можна влаштовувати там застілля, а особливо приносити з собою алкогольні напої;
  • не залишайте на могилах їжу, напої або цукерки (адже це вважається язичницьким обрядом);
  • не несіть у церкву м’ясо або алкоголь у вигляді пожертви.

Поминальний обід слід влаштовувати вдома, але не на могилах. 

Також у цей день не варто виконувати домашню роботу, прясти, шити та займатися важкою фізичною працею. Не можна рубати дрова, прати. 

Як і в будь-які інші релігійні свята Дмитрів день не дозволяє людям лаятися та ображати один одного, в тому числі й тварин. 

День святого Дмитра вважається джерелом духовного зміцнення, відновлення віри та надії.