Як створити мінігород у квартирі та вирощувати зелень цілий рік?

Вирощування зелені та овочів вдома дозволяє насолоджуватися свіжими продуктами цілий рік, навіть не маючи заміського будинку або дачі. Для створення мінігороду достатньо всього лише вільного підвіконня або невеликого балкона.

З чого треба почати

Для початку рекомендується почати з найпростішого — вирощування зелені та різних видів трав. Такі рослини швидко ростуть та не вимагають постійного догляду. Рекомендуємо почати із:

  • Кропу;
  • Петрушки;
  • Зеленої цибулі;
  • Шпинату;
  • Руколи;
  • Салату.

Вже за кілька тижнів після посадки ці рослини можна вживати в їжу. Кріп і петрушку зрізають для салату, як тільки з’являються перші листочки.

Що потрібно для створення мінігороду?

Для того, щоб створити свій власний мінігород у квартирі, потрібно лише мати:

  • Насіння;
  • Ґрунт;
  • Горщики або контейнери;
  • Вода для поливу.

Як обрати насіння?

Для того, щоб ваша зелень гарно виросла, потрібно звернути увагу на стан самого насіння. Воно має відповідати таким критеріям:

  1. Форма насіння: має бути об'ємною, не сплющеною. Об'ємне насіння вказує на ознаку поживних речовин, тому краще проросте. 
  2. Свіжість: перевіряйте термін придатності на упаковці, адже прострочене насіння може не прорости. Рекомендується купувати свіже, торішнє насіння та уникати насіння, яке було зібране два-три роки тому.
  3. Позначки на упаковці: особливо важливо при вирощуванні мікрогріну. Деякі виробники обробляють насіння хімікатами для захисту від бактерій, тому потрібно переконатися, що воно безпечне для споживання на ранніх стадіях росту.

Підготовка ґрунту

Рекомендується використовувати лише універсальний ґрунт з магазину. Старий ґрунт від кімнатних рослин шкодить росту нових, оскільки в ньому залишаються метаболіти попередніх рослин. Метаболіти утворюються, коли рослина адаптує своє середовище під себе, тому доцільно змінювати ґрунт, коли саджаєте нову рослину.

Вибір місткостей

Можна використовувати як спеціальні горщики, так і підручні засоби, наприклад, перероблені стаканчики з-під йогурту або сметани. Головна вимога — наявність дренажних отворів на дні для відведення зайвої вологи, такі отвори не дають корінням гнити.

Коли та де садити

Найкращий час для посадки — це, без сумніву, весна! Дні стають довшими, температура піднімається вище +10°C. При вирощуванні рослини у квартирі оберіть добре освітлене місце. У теплу пору ґрунт краще провітрюється завдяки сонцю, що сприяє швидшому росту рослин. Тому весна і літо — ідеальний час для їх вирощування.

Процес посадки

  1. Наповнити обрану ємність вологим ґрунтом на 2/3 або 3/4, залишивши місце зверху для створення мікроклімату.
  2. Розсипати насіння по поверхні ґрунту. Для більшості зелені глибоке закопування не потрібне.
  3. Злегка перемішати насіння з верхнім шаром ґрунту для забезпечення контакту.
  4. Накрити ємність прозорою кришкою або харчовою плівкою для створення парникового ефекту.

Догляд за рослинами

  1. Поступово знімати покриття після появи перших паростків для адаптації рослин до навколишнього середовища. Можна починати з відкривання на 5 хвилин, потім на 10 хвилин, далі на годину, і так поступово до повного зняття.
  2. Слідкувати за вологістю ґрунту. У теплу пору року може знадобитися полив 1-2 рази на день. Важливо не допускати як пересихання, так і надмірного поливу.
  3. Забезпечити достатнє освітлення. При нестачі природного світла можна використовувати спеціальні фітолампи.

Вирощування рослин, які дають плоди

Якщо ви плануєте вирощувати вдома помідори, перець, огірки або полуницю, вам знадобиться більше світла та часу для догляду за цими рослинами.

  1. Вирощування розсади починати в окремих місткостях, заглиблюючи насіння на 1 см.
  2. При досягненні рослинами висоти 10 см їх слід пересадити у більші горщики. Варто пересаджувати рослину разом із тим ґрунтом, у якому вона росла.
  3. Для огірків та помідорів необхідно забезпечити вертикальну підтримку. Їх потрібно вертикально підв'язувати та розташовувати так, щоб стебла добре контактували зі світлом.
  4. У зимові місяці рекомендується використовувати додаткове освітлення.
  5. Оптимально вирощувати 2–3 рослини поруч, залежно від розміру горщика. Уникайте надто густої посадки.

Вирощування рослин у квартирі вимагає досвіду. Почніть з простого: посадіть одну рослину, доглядайте за нею, спостерігайте та робіть висновки. З часом ви зрозумієте, які умови, світло та вода потрібні. Тож наберіться терпіння — з досвідом усе стане зрозумілішим.