Топ порад, як не заблукати в лісі

В Україні та на Львівщині люди все частіше блукають у лісах.

Рятувальники наголошують - останнім часом в Україні, зокрема і на Львівщині, люди часто губляться у лісах. Грибники нехтують рекомендаціями та застереженнями і потрапляють у неприємні та небезпечні ситуації.

Лише за останній тиждень рятувальники розпочали три пошукових операції на Закарпатті, Львівщині та Рівненщині. Інших заблукалих грибників літнього віку знайшли.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Статистика доводить, що ліс також може бути серйозною небезпекою для вашого життя та здоров'я.

Тому Lviv.Media зібрало для вас добірку порад від, зокрема і від ДСНС, аби похід у ліс не став для вас неприємним спогадом та загрозою заблукати.

  • повідомте друзів або близьких куди ви збираєтеся;
  • одягніть яскравий зручний одяг та взуття;
  • візьміть із собою питну воду та їжу;
  • якщо збираєтеся йти до лісу компанією - домовтеся про сигнали, щоб не загубити одне одного;
  • обов'язково візьміть із собою телефон, перевірте, щоб він був заряджений;
  • навчіться користуватися компасом, також користуйтеся картами та спеціальними додатками, що допомагають визначити місцезнаходження;
  • слідкуйте за дітьми та не втрачайте їх із поля зору;
  • запам’ятовуйте орієнтири під час руху в лісі, щоб не заблукати – залишайте позначки.

Якщо ж ви все-таки заблукали, не панікуйте. Рухатися слід вздовж лінії електропередач, уникати річок та боліт, триматися доріжок та лісових стежок. Однак пам'ятати, що не всі стежки протоптані людьми. Вони можуть бути створені тваринами. Тому якщо ви пройшли лісовою стежкою кілька десятків метрів і не побачили жодного об’єкту цивілізації (квартальний стовп, лавка, облаштоване джерело), краще повернутися назад тим самим шляхом.

Навіть якщо ви сильно зголодніли, краще утриматися від лісових ягід та грибів та уникнути отруєння.

Якщо ви чуєте лемент, шурхіт, крики — стукайте палицею по дереву, кричіть та свистіть. Відгукуватися обов’язково. Найкраще стукати палицею по дереву — цей звук поширюється набагато далі, ніж голос.

Також рятувальники попереджають громадян, що існує ймовірність натрапити в лісі на старі вибухонебезпечні предмети, та закликають одразу повідомити про знахідку за номером 101.

Нагадаємо, Lviv.Media розповідало, які змії повзають на Львівщині та як поводитися при зустрічі з ними.