Як вибрати породу собаки: повний гід для майбутніх власників

Якщо ви обмірковуєте про рішення завести собаку, то майте на увазі, що це першочергово важливий крок, який необхідно ретельно обдумати. Ви маєте розуміти, що це не просто купівля тваринки, а початок нових, довготривалих стосунків, які будуть вимагати від вад часу, певних зусиль та звісно — відповідальності. Якщо рішення прийнято, тоді як вибрати собаку, яка ідеально підійде саме вам? 

Визначте мету

Перший та головний етап роздумів — це мета. Для чого потрібна вам собака? Охорона подвір'я? Компаньйон? Учасник виставок або може просто друг, який завжди поруч? Ви маєте точно знати, тому що кожна порода собаки має свої особливості. Тому важливо обрати саме ту породу, яка відповідає беззаперечно вашим очікуванням. Наприклад для охорони ідеально підійде ротвейлер або вівчарка. Для друга або компаньйона можу запропонувати розглянути лабрадора або ретривера.

Оцініть свій спосіб життя

Зверніть увагу на ваш спосіб життя, якщо ви людина активна та любите активний відпочинок, розгляньте варіанти "енергійних" порід, наприклад для активності добре підійде — бордер-колі чи австралійська вівчарка. Для тих, хто менш активний чудовий варіант чудової собаки — мопс або бульдог. Також хочу зауважити, що для активних порід собак, потрібно постійне фізичне навантаження, інакше собака може стати деструктивною, але це лише застереження.

Врахуйте умови проживання

Житловий простір для собаки має точно таке ж саме значення, як і для людей. Якщо ви задаєтесь питанням - "як вибрати собаку для квартири?", зверніть увагу на породи собак меншого розміру або тих собак, які не потребують багато руху. Наприклад породи собак, як ши-цу, французький бульдог або такса ідеально підійдуть для квартири. Для великих порід собак найкращим варіантом буде приватний будинок, де собака зможе насолодитися повнотою свого життя бігаючи та граючи де їй заманеться.

Особливості породи

Кожна порода собак має свій характер та певні особливості поведінки. Лабрадори дуже дружелюбні, чау-чау — незалежні, мопси — просто гарнюні. Перед тим, як зробити свій вибір вивчіть всі ці нюанси, щоб не було незручних несподіванок у майбутньому.

Догляд

Всі собаки вимагають певного догляду. Одним потрібно увесь час вичісувати шерсть, іншим собакам — фізичні навантаження. Обдумайте скільки часу ви готові приділити догляду за своєю собакою. Наприклад, якщо брати до уваги довгошерсті породи собак, такі як коллі чи йоркширський тер'єр, то вони потребують щоденного розчісування, а короткошерсті породи, такі як далматинець чи боксер менш вимогливі до розчісування.

Здоров'я

Здоров'я тварин також має значення. Деякі породи більш схильні до певних захворювань. Заздалегідь дізнайтеся про всі проблеми зі здоровям в обраної вами собаки та підготуйтеся до потенційних проблем. Візьмемо, наприклад німецьку вівчарку, вона має певні проблеми із суглобами, а ось мопс може мати проблеми із диханням через особливості своєї морди.

Відгуки власників

Це інформація, яка знадобиться майже кожному, хто обирає собаку. Прочитайте всі відгуки про обрану вами породу, дізнайтеся все і навіть більше, як дійсно живеться із собакою, чи є якість незручності та проблеми. Отримайте максимальну інформація та уявлення про те, як насправді поводить себе собака вдома.

Розгляньте можливість взяти собаку з притулку

Якщо ви не наполягаєте на чистопородному собаці, подумайте про те, щоб взяти тварину з притулку. У притулку можна знайти дуже багато добрих та гарних собак, які потребують вашої любові та ласки.

Врахуйте фінансовий аспект

Різні породи собак мають різну вартість утримання. Враховуйте заздалегідь витрати на їжу, ветеринарне обстеження, грумінг та інші потреби за доглядом тварини. 

Обираючи собаку, будьте максимально чесні самі із собою, поміркуйте, що ви очікуєте від собаки, для чого вона потрібна, чи готові ви їй виділяти свій час та зможете годувати її стільки, скільки їй треба.