Що не можна робити у Великий піст: поради та рекомендації

У піст не можна голодувати, це може погіршити стан здоров’я

Великий піст триватиме до 6 квітня, тож LVIV.MEDIA розповідає про те, що можна та не можна робити у піст та яким продуктам краще надавати перевагу.

Що не можна робити під час Великого посту

Насправді робити можна багато чого, проте певні обмеження все ж є. Зокрема, рекомендується, що у цей період не варто вживати алкоголь. На час Великого посту слід забути про шкідливі звички та відмовитися від вживання алкогольних напоїв, куріння.

Також у піст не можна грати весілля. У період посту заборонено вінчатися та укладати шлюби. За церковними правилами, у період посту подружжю не бажано навіть займатися сексом. З цією забороною пов'язана і заборона на вінчання в цей час. За народними прикметами, весілля під час Великого Посту гарантує молодятам нещастя і біди.

Не бажайте комусь зла і не завдавайте образ. У Великий піст слід втихомирити свою гординю і намагатися не вступати у сварки з оточенням. Не можна ображати людей, слати прокляття, бажати неприємностей. Краще вирішувати конфлікти з недругами й опонентами мирно.

Крім того, не можна нехтувати молитвою і богослужіннями. У період Великого посту віряни повинні більше часу приділяти молитвам і роздумам про те, чи дотримуються вони християнських заповідей, також слід по можливості відвідувати важливі служби в церкві.

Фото ілюстративне. Джерело: Вікна-новини

Що можна їсти у піст

Перш за все, варто зазначити, що у піст не можна голодати, адже це може зашкодити здоров’ю.

Найсуворіші дні посту — перші чотири, а також останній тиждень перед Великоднем. У ці дні не можна вживати м'ясні та рибні страви, яйця, молочні продукти, солодке, алкоголь. У несуворі дні в суботу та неділю можна вживати рибу та їжу, приготовану на рослинній олії.

Також вживання риби та рослинної олії дозволяється на 2, 3, 5, і 6 тижні Великого посту в понеділок, вівторок і четвер. На 1, 4 і 7 тижні в понеділок, середу і п'ятницю раціон харчування має складатися з хліба, води, овочів, фруктів, компоту, у вівторок і четвер дозволяється вживати гарячу їжу без олії.

Особливу увагу під час посту варто приділити грибам. У цьому продукті міститься велика кількість білка, вітамінів, макро- та мікроелементів.

Під час посту використовуйте побільше зелені та прянощів. Таким чином, ви урізноманітните свій пісний стіл і отримаєте додаткові корисні речовини, які дуже потрібні організму в цей період.

Фото ілюстративне. Джерело: Vsim.ua

Що не можна їсти у піст

У Великий піст потрібно відмовитися від таких продуктів:

  • м'яса і страв з його вмістом;
  • молочних продуктів, включно з сиром і сиром, а також продуктів, які виробляються з їх використанням (булочки, морозиво, солодощі);
  • яєць;
  • алкогольних напоїв.

Їжу рекомендується варити, готувати на пару або на грилі, з мінімальною кількістю прянощів, солі та цукру.

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Кому не можна поститися

Від поста варто утриматися вагітним та жінкам, що годують груддю, хворим, а також тим, хто зайнятий важкою фізичною працею або з якихось причин не може забезпечити себе постійною їжею. Також не бажано, щоб постилися діти.

Нагадаємо, LVIV.MEDIA розповідало про те, яке церковне свято 13 березня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони.