Креативна платформа, концерт, дитяча програма: яким буде LvivMozArt 2021

Фестиваль відбудеться вже уп'яте. Триватиме з 26 по 29 серпня.

26-29 серпня у Львові відбудеться 5-ий міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt. Подія присвячена 230-річчю з Дня народження сина Вольфганга Амадея Моцарта - Франца Ксавера Моцарта. Він був композитором, піаністом та диригентом. Частину свого життя Ксавер Моцарт провів у Львові.

Цьогорічна подія розкриватиме тему синтезу мистецтв, поєднання академічної музики та інноваційних технологій, а також запропонує прочитання класичних творів молодими виконавцями.

“Раніше фестиваль - це була більше концертна діяльність. Цього року ми спробували створити креативну платформу, інтегруватися в життя міста”, - розповіла арт-директорка та співзасновниця фестивалю, диригентка Оксана Линів.

Фото з позаминулого фестивалю. Автори: LvivMozArt

Фестиваль відбуватиметься на 7 локаціях. Загалом буде 23 події.

Учора вже встигли анонсувати видання книги “Моцарт-син. Життя Франца Ксавера у подорожньому щоденнику і листах”. Це наукова-дослідницька робота, яка базується на листах та документах Ксавера Моцарта. Книгу видадуть у Видавництві Старого Лева.

“Це буде більш ніж 500 сторінок з великою кількістю наукових коментарів, фактів, встановлених адрес, детальних програм концертів Ксавера Моцарта, біографій учасників його концертів”, - зазначила Оксана Линів.

Головна редакторка та співзасновниця Видавництва Старого Лева Мар'яна Савка додала, що вже є дизайн обкладинки, а зараз книгу верстають. На друк видання віддадуть вже у вересні. Згодом його планують перекласти німецькою та презентувати в Австрії.

Також вчора відбулося відкриття виставки “Моцарт і Львів: історія та сьогодення”. Вона складається з 2 частин: історичної, де представлені унікальні архівні знахідки, літографії та нотні видання часів Моцарта, і сучасної. Цю частину виставки створили сучасні художники. У роботах вони намагалися передати своє бачення музики Моцарта та емоцій, які вона викликає. Відвідати виставку можна до 15 вересня у Музеї Митрополита Андрея Шептицького, що на вулиці М. Кривоноса, 1.Сьогодні планують презентувати алегоричну скульптуру Франца Ксавера Моцарта на площі Є. Маланюка. Скульптуру створив віденський скульптор Себастіана Швайкерта. Насправді вона буде присвячена і сину Вольфганга Моцарта й одночасно всій династії композиторів. За задумом автора скульптура символізуватиме непросту долю Франца Ксавера, його внутрішню боротьбу за власну ідентичність. Водночас скульптор не хотів робити Ксавера старим, депресивним та хворим, він хотів показати його людиною, яка має свої амбіції, хоче боротися та перемагати.

Спеціально до події український композитор Богдан Сегін написав святковий твір-перфоманс - “Меланхолійну кантату на честь львівського Моцарта”. Ця композиція сьогодні звучатиме вперше.

Щодо подій, які відбуватимуться у наступні дні фестивалю, деякі з них транслюватимуться на YouTube каналі LvivMozArt, а також на екрані біля Львівської національної опери.

Основним концертним майданчиком цього року буде колишнє трамвайне депо Lem Station. Новою локацією для додаткових заходів стане Музей Митрополита Андрея Шептицького.

Наймасштабніші заходи фестивалю:

Сьогодні також відбудеться святковий концерт-відкриття у Львівській опері. На ньому прозвучить кантата, яка близько 200 років вважалася загубленою. Це прем'єрний твір, який Ксавер Моцарт виконував, коли йому було лише 13 років.

Також звучатимуть найвідоміші арії з творів Моцарта-старшого та Дмитра Бортнянського. Диригуватиме Оксана Линів.

Завтра, 27 серпня, запланована концертна програма “За межі”. Відбудеться світова прем'єра “Космічної Симфонії”. ЇЇ авторкою є перша українська композиторка Стефанія Туркевич. Оксана Линів зазначила, що “Космічна Симфонія” - це доволі складний для виконання твір. Прем'єра пройде у мультимедійному супроводі із використанням ілюстрацій української художниці та дизайнерки Соні Делоне.

28 серпня відбудеться концерт “Ковчег Україна: Музика”. Це буде візитівка країни, що презентує 10 століть української музики. В унікальній постановці об'єднають шедеври фольклору, українського бароко, симфонічної класики та сучасної музики від зіркових виконавців. У проєкті беруть участь гурти Dakha Brakha, Хорея Козацька, KURBASY, Молодіжний симфонічний оркестр України/YsOU, Хор “Дударик”, Камерний дівочий хор з Києва.

“Це поєднання музики з візуальними образами. Завдяки концерту можна буде уявити, як звучить Україна у різних століттях та регіонах”, -. розповіла Оксана Линів.

Загалом пройде понад 15 масштабних і камерних концертів, що об’єднають симфонічну, камерну, хорову, експериментальну та електронну музику із відеопроєкціями та театралізованими перформансами.

Також у рамках фестивалю пройде Міжнародна онлайн-конференція “Об'єднані Моцартом”. Захід відбудеться за участі українських музичних науковців, членів товариства European Mozart Ways та представників Stiftung Mozarteum Salzburg.

Крім цього, організатори фестивалю презентують AR-додаток “Discover Mozart in Lviv”. Він дозволить ознайомитися та інтерактивно взаємодіяти з локаціями, що пов'язані з перебуванням Моцарта-молодшого у Львові. Усі охочі зможуть побачити об’єкти доповненої реальності, які розкриватимуть настрій і дух часів Моцарта, почути музику, що звучала у ті часи, побачити портрети історичних постатей, пов’язаних із Моцартом, уявити, як виглядали будівлі, що не збереглися до нашого часу, пограти у головоломки, “погортати” інтерактивні книжки та “розмалювати” тематичні зображення. На початку додаток міститиме 13 локацій по місту та 4 експонати на виставці “Моцарт і Львів”. Кількість локацій буде поступово збільшуватися. Встановити застосунок можна буде на будь-який смартфон. У доступі він з'явиться найближчими днями.

Додамо, що цьогоріч на фестивалі розширили роботу з дітьми. Заплановано 6 дитячих заходів, серед яких квести, музичні заняття, дитячі концерти від програми MozArt Kids. Кураторкою та диригенткою дитячої програми буде українська диригентка Наталія Стець. За словами Оксани Линів, вона дуже давно захоплюється музичною педагогікою і створила не одну програму для навчання дітей.

Нагадаємо, переглянути повну програму заходів та придбати квитки можна на сайті фестивалю LvivMozArt.