• Головна
  • Лайфстайл
  • Вчені дослідили, що може покращити пам’ять у літньому віці: однак є зворотна сторона медалі

Вчені дослідили, що може покращити пам’ять у літньому віці: однак є зворотна сторона медалі

Фото: pexels

Вчені з Колумбійського університету і Нью-Йоркського університету обрали 211 здорових людей у віці 50-75 років для проведення дослідження

Клінічні дослідження показали, що включення какао антиоксидантів у дієту літніх людей може поліпшити їх пам’ять. Однак вчені відзначають, що у цього питання є зворотна сторона.

Про це пише Medical Xpress.

Вчені з Колумбійського університету і Нью-Йоркського університету обрали 211 здорових людей у віці 50-75 років для проведення дослідження, яке тривало рівно 12 тижнів. Спочатку і в кінці експерименту учасники пройшли серію когнітивних тестів для оцінки своєї пам’яті.

Також деяким людям провели МРТ-сканування для вимірювання кровотоку в мозку. Всі учасники були розділені на чотири групи, які отримували різну кількість антиоксидантів, в тому числі вчені виділили контрольну групу, яка отримувала плацебо.

Результати показали, що високе вживання антиоксидантів (770 міліграмів) було пов’язано з поліпшеннями в роботі короткострокової пам’яті. Однак вчені відзначають, що, по-перше, це дуже велика кількість речовини. Для порівняння, приблизно стільки антиоксидантів міститься в 10 батончиках Mars. По-друге, вживання антиоксидантів ніяк не вплинуло на когнітивну працездатність і приплив крові до мозку.

Доктор Сьюзен Кохлхасс, директор дослідницького центру Альцгеймера у Великобританії, заявила, що «це невелике дослідження підкреслює певний можливий ефект флавоноїдів, виявлених у какао-бобах, але нам потрібно провести набагато довші масштабні дослідження, щоб повністю зрозуміти, чи може дієта з високим вмістом цих флавоноїдів підвищити когнітивні здібності в літньому віці».

Нагадаємо, вчені дослідили, що нещастя старить людей сильніше, ніж куріння. Виявилося, що психологічні чинники, такі як почуття нещастя чи самотності, додають до біологічного віку 1,65 року.