• Головна
  • Лайфстайл
  • Борщ можуть внести до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

Борщ можуть внести до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

Рішення можуть ухвалити вже 1 липня

Український борщ можуть внести до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони. Рішення можуть ухвалити вже 1 липня.

Про це повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Фото: Pexels

"У березні минулого року міністерство внесло на розгляд ЮНЕСКО номінаційне досьє щодо українського елементу "Культура приготування українського Борщу" до репрезентативного списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства", — розповідає Джапарова.

Питання мали розглянути у 2023 році, однак війна, за оцінками організації, створила загрозу цьому об’єкту культурної спадщини. Тому ухвалили рішення розглянути українську номінацію на включення до іншого переліку: списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони.

"Зауважу, що це безпрецедентна практика для ЮНЕСКО, коли номінація, яка включена до черги репрезентативного списку розглядатиметься у надтерміновому порядку та буде включена до іншого списку організації", — говорить заступниця міністра.

Розгляд українського досьє відбудеться 1 липня 2022 року у Парижі.

"Вважаю, що це стане дійсно історичною подією для України. Визнання унікальності та ідентичності українського елементу нематеріальної культурної спадщини, і, одночасно — визнання його універсальної цінності і значення для світової культури", — наголошує Еміне Джапарова.

Нагадаємо, Міністерство культури та інформаційної політики внесло борщ до списку нематеріальної культурної спадщини України.