Вцілілу шафу з Бородянки передали музею Революції Гідності

Кухонну шафу з керамічним півником, яка вціліла під час обстрілів Бородянки, передали Національному музею Революції Гідності. Про це повідомляють у пресслужбі музею.

Повідомляється, що весь вміст шафи збережено та разом із нею до музею передано керамічного півника, який вистояв під час вибуху бомби. Зокрема керамічна декоративна посудина для напоїв у вигляді півника, виготовленою у 1960-х роках видатними майстрами художньої кераміки із Василькова Валерія та Надії Протор’євих.

Фото: Національний музей Революції Гідності

"Близько двох тижнів минуло з часу звільнення Київщини від окупанта. Топографія України поповнилась новими місцями масових злочинів росіян. Прийде час, і ці трагічні сторінки обов’язково будуть меморіалізовані та осмислені, пам’ять про невинно загиблих стане частиною нашої національної пам’яті та історії. Як і свідчення героїзму та стійкості у боротьбі за свободу українського народу супроти ницого та цинічного ворога", - розповідають у Національному музеї Революції Гідності.

Звичайний елемент кухонного інтер’єру став легендою завдяки світлині київської фотокореспондентки Єлизавети Серватинської. Світлина з кухонною шафою з Бородянки облетіла весь світ.

"Фото уцілілої шафи на рештках багатоповерхівки стало ілюстрацією чи не найпоширенішої сьогодні переклички серед українців: "Ти як? – Тримаюсь…", - йдеться у повідомлення.

Будівля, на якій тримається шафка, перебуває в аварійному стані, стіна може обвалитися. Тому, 14 квітня з дозволу власниці квартири Надії Сватко шафку було демонтовано.

Фото: Національний музей Революції Гідності

Також руїни будівель і сама шафа були задокументовані DroneUA за допомогою дрона для створення 3D-моделі, що у майбутньому дозволить відтворити її розташування і середовище.

Нагадаємо, у Львові на вулиці Січових Стрільців,7 нещодавно відкрили Музей науки та інновацій, який знайомитиме дітей з наукою. Музей налічує близько 100 інтерактивних експонатів, з яких 36 привезені з музею Малої академії наук у Києві, Музею цікавої науки в Одесі.