• Головна
  • Лайфстайл
  • Старий паркет, обсипана штукатурка та надмірна волога: як виглядає музей історії релігії до реставрації

Старий паркет, обсипана штукатурка та надмірна волога: як виглядає музей історії релігії до реставрації

Музей потребує термінової реставрації, і це видно неозброєним оком

На Львівщині відреставрують 39 пам'яток у рамках проєкту "Велика реставрація".

Серед них - Львівський музей історії релігії, що розташований в будівлі Домініканського собору.

Фото: Микита Печеник. Lviv.Media

Найбільше ремонту потребують експозиційні зали музею. Тут збираються підсилити фундамент, замінити старий паркет, провести нову проводку, бо останній раз її заміняли аж на початку 70-х років. Частково тут також хочуть замінити вікна та двері.

"Місцями штукатурка відстає та осипається. Треба реставрація та фарбування кам'яних елементів. Десь щось лущиться, а десь є тріщини та замикання електропроводки", — розповідає директор Львівського музею історії релігії Малиць Орест.

Фото: Микита Печеник. Lviv.Media

До кінця року музею історії релігії з державного бюджету виділили 2 мільйони гривень. Проте тендер на проведення робіт ще не починали. Єдине, що встигнуть до кінця року — закупити матеріали та інструменти. А самі реставраційні роботи проведуть вже наступного року.

"Тут все "горить" зробити. Треба купити камінь, мармурову плитку, треба ще замостити підземелля. Роботи, думаю, вже проведуть наступного року. Почнемо з галереї Домініканського монастиря, це — основа експозиції", — каже Орест Малиць.

Фото: Микита Печеник. Lviv.Media

У попередні роки музей вже відремонтував один із залів власними силами. Реставрували кам'яну колону, яка, за припущеннями, стоїть тут ще з XIII століття. Також змінили електропроводку, заштукатурили стіни, поклали нове підлогове покриття. Коли ж ремонтували підлогу, тоді знайшли старий камінь. Цей фрагмент лишили, щоб відвідувачі музею мали змогу побачити його. Директор музею каже, що ймовірно, ця частина підлоги XVII або XVIII століття. Також знайшли й міжвоєнне покриття, фрагмент якого теж залишили.

Керівництво музею планує зробити у внутрішньому дворику замість майстерні касу. Проте роботи тут дійсно багато, треба зміцнювати та штукатурити стіни.  Поруч будуть розташовані туалети. А ще хочуть зробити доступним для відвідувачів вхід через тунель, який починається на площі Музейній. Тунель потребує термінової реставрації, адже, за словами директора музею, зі стелі може посипатись цегла.

Фото: Микита Печеник. Lviv.Media

"Термін реставрації багато від чого залежить. Якщо буде стабільне фінансування, тоді цей комплекс можна зробити за 3 роки", — ділиться Орест Малиць.

Одна з найбільш розповсюджених проблем, з якою стикаються музеї, підвищена вологість. Раніше гідроізоляцію у музеї історії релігії вже проводили, однак ситуація не покращилась.

Фото: Микита Печеник. Lviv.Media

"Стіни товсті, підтягують вологу. Ми слідкуємо за рівнем вологості експонатів. Ідеально, щоб її рівень сягав 45-55%. Що стосується стін — тут треба боротися всілякими розчинами, бо волога не зникає. Коли йдуть сильні дощі, одразу з'являються мокрі плями ", — скаржиться директор музею.

Потребує реставрації й фасад музею. Щоб його реставрувати потрібні не тільки кошти. Справа у тому, що перший поверх приміщень належить місту, а другий та третій — обласній раді. Музей же орендує перший поверх у міськради.

Фото: Микита Печеник. Lviv.Media

"Власники різні, а знайти крайнього хто би брався за ремонт фасаду — складно. Самі ми цього зробити не можемо, бо фактично є орендарями поверху. Подвір'я теж не можемо зробити, бо це територія міста. Ми навіть не є землекористувачами", — каже чоловік.

Помітно вплинула на музей пандемія коронавірусу. Кількість відвідувачів, розповідає директор музею, скоротилася утричі.

"За власним спостереженням скажу, що як тільки ЗМІ повідомили про "червону" зону, відразу ж почали з'являтися групи туристів. Всі йшли, щоб встигнути до закриття", —  каже Орест Малиць.

Фото: Микита Печеник. Lviv.Media

Також у 2018-2019 роках обласна рада виділила понад 21 мільйон гривень на реставрацію музею. Відновили частково склепіння у підземеллі, почистили кам'яні поверхні. Завершити роботи з підлогою не встигли, бо забракло коштів. Частково її зробили працівники музею зі старої плитки, яку викинуло місто. До слова, колись підземелля використовували монахи як господарські приміщення.Довідково. Львівський музей історії релігії — установа культури, в якій за допомогою зібраних унікальних матеріалів висвітлюють історію світових і національних релігій, діяльність церковних організацій.

Експозиція складається з таких тематичних розділів: "Релігії стародавнього світу", "Юдаїзм", "Раннє християнство", "Вірменська церква", "Історія римсько-католицької церкви", "Українська греко-католицька церква", "Православ’я в Україні", "Протестантизм", "Іслам", "Буддизм".

Нагадаємо, що на Львівщині ще одна пам'ятка культури — Жовківський замок потрапила до програми "Великої реставрації". Тут нещодавно представили оновлену композицію.