В Україні підвищили акциз на пальне: що буде з цінами?

Верховна Рада України прийняла законопроєкт про підвищення акцизу на пальне, чим викликали чималі дискусії на цю тему. Розберімось докладніше, що це буде означати для країни та українців в цілому.

Що ж таке акциз на пальне?

Акциз на пальне це непрямий податок, який включається у ціну товару та сплачується кінцевим споживачем при купівлі будь-якого пального на заправці. Фактично, кожного разу, коли ви заправляєте свій автомобіль, частина суми, яку ви сплачуєте, — це і є акцизний податок. Він відіграє важливу роль у наповненні державного бюджету і використовується багатьма країнами як інструмент регулювання споживання певних видів товарів.

Акциз на пальне 2024

Новий закон передбачає, що з 1 вересня 2024 року в Україні почнуть поступово збільшувати податки на різні види палива. Ці поступові підвищення будуть тривати до 2028 року. Тому, варто вже готуватися до підняття цін не тільки на пальне, але й майже на все.

Які ж конкретні зміни нас очікують?

До 2028 року ставки акцизу поступово будуть зростати до таких рівнів: а саме,  для бензину - буде 359 євро за 1000 літрів, для дизельного пального - 330 євро за 1000 літрів, а для скрапленого газу - 250 євро за 1000 літрів.

А який зараз встановлений акциз на пальне?

На цей час для бензину встановлено акциз у розмірі 213,5 євро за кожну тисячу літрів. Дизельне пальне оподатковується за ставкою 139,5 євро за 1000 літрів. Найнижчий акциз застосовується до скрапленого газу - 52 євро за тисячу літрів. Для альтернативного палива діє окрема ставка акцизного збору - 162 євро за 1000 літрів.

Як це вплине на ціни та економіку в цілому? 

Є ймовірність того, що вже у вересні 2024 року можна очікувати певного подорожчання пального. Прогнозується, що ціни зростуть приблизно на 1,5 грн/л для бензину, 2 грн/л для дизпального та до 5 грн/л для автогазу.

Підвищення цін на пальне може мати каскадний ефект на економіку:

  1. Поступово транспортні витрати зростатимуть, це своєю чергою призведе до подорожчання товарів та послуг у всіх галузях економіки. 
  2. Українські виробники можуть втратити частину своєї конкурентоспроможності на міжнародних ринках через збільшення собівартості продукції.
  3. Бюджети домогосподарств зазнають додаткового навантаження, особливо ті, які активно користуються приватним автотранспортом.
  4. Через підвищення цін абсолютно на все, може знизитися купівельна спроможність населення. Це потенційно призведе до зменшення споживчого попиту.
  5. Існує ризик посилення інфляційного тиску через загальне зростання цін на товари та послуги.
  6. Малий та середній бізнес, особливо у сфері логістики та доставки, може зіткнутися зі зниженням рентабельності.
  7. Є ризик зростання тіньового ринку пального та значного збільшення випадків ухилення від сплати податків.
  8. Держава може зіткнутися з необхідністю збільшення витрат на субсидії для вразливих верств населення та певних галузей економіки.

Примарні переваги

Попри потенційні виклики, підвищення акцизів може мати певний ряд переваг

  1. Гармонізація з ЄС: наближення акцизних ставок до європейських рівнів є основним кроком у процесі євроінтеграції України.
  2. Додаткові надходження до бюджету: за словами народного депутата Данила Гетманцева, додаткові кошти від підвищення акцизів будуть спрямовані на фінансування армії. ("«Ми передбачаємо, що підвищення акцизу відбудеться десь в межах 1,5-2 гривні бензини і дизелі. І це той внесок, який всі ми з вами зробимо на фінансування армії»”)
  3. Виконання міжнародних зобов'язань: ця зміна є частиною програми співпраці з МВФ, що може сприяти залученню додаткового фінансування для України.