• Головна
  • Економіка
  • Українці торік відкрили найбільшу кількість ФОПів за час незалежності

Українці торік відкрили найбільшу кількість ФОПів за час незалежності

Львівщина стала третьою областю після Києва та Дніпропетровщини за кількістю нових ФОПів

В Україні на другому році війни підприємцями стала рекордна кількість людей за час незалежності. Про це пише аналітична платформа YouControl.

Як сказано в матеріалі, торік в Україні фізичними особами-підприємцями стали 314 392 людини, що є абсолютним рекордом. Попередній рекорд за кількістю відкритих ФОПів зафіксували у 2021 році — тоді підприємцями стали 268 382 людини.

Найпоширенішими секторами серед ФОПів, котрі почали свою діяльність на другий рік війни, стали:

  • надання послуг перукарнями та салонами краси — 19,4 тисячі;
  • роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах — 18,1 тисячі;
  • роздрібна торгівля через інтернет — 17,9 тисячі;
  • комп'ютерне програмування — 17,5 тисячі.

«Цікаво, що у перший рік війни майже 12% зі всіх відкритих ФОПів були з КВЕДом “комп'ютерне програмування”. Але на другий рік дії воєнного стану частка таких ФОПів знизилась майже вдвічі — до 5,6%. Натомість лідером стала сфера перукарських послуг та салонів краси: у 2023 році зареєструвалося майже вчетверо більше ФОПів, ніж у 2022 році», — пишуть автори дослідження.

Як йдеться в публікації, новою популярною сферою, яка торік увійшла в десятку найпопулярніших, стала освіта. Натомість консультування з питань інформатизації стало менш популярним.

Найбільше нових ФОПів у 2023 році відкрили в Києві — 44,6 тис. або ж 14% від усієї кількості. Далі в рейтингу йде Дніпропетровська область, там торік відкрили 28,3 тис. ФОПів або 9% від усієї кількості ФОПів, відкритих у 2023 році.

На третьому місці розташувалася Львівська область, де торік відкрили 24,4 тис. або 7,7% ФОПів. До слова, у перший рік повномасштабної війни Львівщина в цьому рейтингу посідала друге місце.