• Головна
  • Економіка
  • Словаччина зробила заборону на імпорт агропродукції з України безстроковою

Словаччина зробила заборону на імпорт агропродукції з України безстроковою

Словаччина також розширила список аграрної продукції, яку не можна ввозити з України до Словаччини

Уряд Словаччини в середу, 29 листопада, підтримав продовження заборони на імпорт аграрної продукції з України на невизначений термін і розширив перелік товарів, на які вона поширюється. Це випливає з постанови Міністерства сільського господарства та розвитку сільських територій Словаччини, пише «Європейська правда».

Попередня заборона поширювалася до кінця року на чотири товари, а саме: пшеницю, кукурудзу, насіння ріпаку та соняшнику. Однак тепер до списку додали мед, ячмінь, пшеничне борошно, солод, соєві боби, тростинний або буряковий цукор, висівки, макуху та інші тверді залишки, отримані в результаті екстракції рослинних жирів або олій.

Проблеми з імпортом української агропродукції почалися ще у квітні, коли Польща, Угорщина та Словаччина в односторонньому порядку заборонили ввезення усієї агропродукції з України. Пізніше аналогічні рішення ухвалили Болгарія та Румунія. У цих країнах заявляли, що можливість безмитного імпорту української агропродукції негативно впливає на їхніх фермерів. Під тиском цих країн Єврокомісія обмежила ввезення з України до Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Болгарії пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку, а в обмін на це згадані країни розблокували ввезення на свою територію решти української агропродукції.

Пізніше ці обмеження були продовжені до 15 вересня. У вересні Єврокомісія не продовжила обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України після 15 вересня, але Київ погодився вжити заходів з обмеження імпорту зі свого боку.

Попри це, Польща, Угорщина та Словаччина вирішили запровадити односторонні обмеження. У Варшаві раніше говорили, що їхні обмеження діятимуть безстроково. З Румунією вдалося домовитися про те, що експорт української агропродукції відбуватиметься на основі ліцензій. Болгарія зняла більшість обмежень, однак заборону на імпорт українського соняшнику тимчасово залишила.